11 - 11 - 2023
ایران از آن همه ایرانیان است
حسن روحانی: اقلیتی آمده و با شعار همه مناصب را گرفته؛ کشور متعلق به عدهای محدود نیست
«جهانصنعت» – کمتر از یک هفته پس از انتشار اظهارات عجیب یک فعال سیاسی ارزشی در یکی از برنامههای تلویزیونی، حالا نهتنها این چهره ناشناس در فضای سیاسی-رسانهای کشور، تاحدودی نزد افکار عمومی آشنا و شناختهشده است، بلکه حتی رییسجمهوری پیشین مملکت در آخرین سخنان خود، به آنچه او مدعی شده بود، واکنش نشان داده است. حسن روحانی که در ادامه جلسات خود با فعالان گروهها و احزاب سیاسی، در نشست اعضای شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان حاضر شده بود، در سخنانی در این نشست، با اشاره به ادعای این فعال سیاسی ارزشی گفت: «میگویند کشور را به حزباللهیها بدهیم؛ آنها مگر چند میلیون نفر هستند؟!» او همچنین با تاکید بر اینکه «کشور متعلق به یک عده محدود نیست»، گفت: «اقلیتی آمدهاند و با شعار همه مناصب را گرفتهاند؛ مگر کشور متعلق به آنهاست؟!»
بنابر آنچه وبسایت حسن روحانی از سخنان رییسجمهوری پیشین در جریان این دیدار با گروهی از فعالان سیاسی و حزبی منتشر کرده، او گفته: «بزرگترین فاجعهای که رخ میدهد تهدید سرمایه انسانی ماست؛ این سرمایه انسانی باید در مسیر توسعه قرار بگیرد.» رییس دولت اعتدال همچنین با تاکید بر اینکه «در دولت یازدهم و دوازدهم دانشجوی ستارهدار نداشتیم»، «افشای فاجعه بورسیهها» در ماههای نخست ریاستجمهوری خود را «ماجرایی تکاندهنده» توصیف کرد که بهباور او، به مذاق برخی خوش نیامده و «بدشان آمد!» او در عین حال گفت: «البته الان به شکل وسیعتر و از طریق دیگری وارد میشوند و جمع زیادی را اتوبوسی وارد دانشگاه و عدهای را اتوبوسی خارج میکنند.» او با هشدار نسبتبه «مهاجرت گسترده نخبگان» گفت: «شماری از استادان برجسته علومپزشکی به من گفتند تا چند سال آینده ما در تعدادی از رشتهها دیگر متخصص نخواهیم داشت و ناچار باید متخصصان را از خارج وارد کرد یا بیماران را به خارج فرستاد. فاجعه بزرگی در حال رخ دادن است.» او با انتقاد نسبتبه اینکه «با دانشجویان صرفا به این دلیل که شعار تندی دادهاند، با شدیدترین شیوه برخورد میشود»، از رونق گرفتن فعالیتهای دانشجویی در دوران ۸ ساله ریاستجمهوری خود سخن گفت و تاکید کرد: «آزادی دانشجویان و استادان و فرهیختگان برای ما یک اصل بود.» روحانی همچنین با بیان اینکه در دوران ریاستجمهوریاش، «برای نخستینبار کل مردم ایران بهطور رایگان بیمه درمانی شدند»، گفت: «در آن دوره ۹۰ هزار تخت بیمارستانی به ۱۳۶ هزار رسید و نیمی از ۹۰ هزار تخت هم بازسازی کامل شد.» او انجام این اقدامات را عاملی موثر در جلوگیری از «فروپاشی سیستم درمان در دوران کرونا» خواند و در ادامه گفت: «اگر ما در مساله اینترنت و پهنای باند تحول ایجاد نکرده بودیم، در دوره کرونا نمیتوانستیم کشور را اداره کنیم.»
روحانی در ادامه به آن ادعای نامربوط فعال زن ارزشی اشاره کرد و گفت: «میگویند کشور را به جوانان حزباللهی بدهیم، حالا با هر تفسیری که میتوان از جوان و حزباللهی داشت. آنها مگر چند میلیون نفر هستند؟! خب بقیه چه کار کنند؟ به آن چند میلیون نفر همه امکانات و مسوولیتها را بدهیم، بقیه از کشور خارج شوند یا بیکار بمانند؟! افرادی هستند که ممکن است جوان حزباللهی تعریف نشوند، اما هم متدین هستند، هم به کشور خدمت و ایثار میکنند، حالا بگوییم اینها نباشند؟! با این شیوه رفتار، کشور در معرض خطر قرار میگیرد. انفعال و عقبنشینی و خودکشی از ترس مرگ ما را به جایی نمیرساند.» او با بیان اینکه «ایران متعلق به تمام ایرانیان است؛ شیعه، سنی، ارمنی، یهودی، زرتشتی و دارای افکار دیگر»، گفت: «حتی ممکن است عدهای قانون اساسی را هم قبول نداشته باشند، اما باید بتوانند در کشور زندگی کنند. باید وسیله زندگی را برای همه مردم فراهم کنیم. این نمیشود که چون مخالف ما هستند، پس زندگی نکنند. همه باید از حقوق شهروندی برخوردار باشند.»
روحانی همچنین با اشاره به جنگ غزه خاطرنشان کرد: «الان در شرایط جنگ نیستیم، اما با جنگ هم فاصله زیادی نداریم؛ ممکن است یک اشتباه، تصمیم نادرست یا یک عمل غیردقیق، شعله جنگ را به سمت ما بکشاند. وقتی آتش جنگ شعلهور شود، خاموش کردنش بسیار سخت و گاهی ناممکن است.» او همچنین با اشاره به تصمیمات دولت تدبیر و امید در بحث مذاکرات هستهای، به خروج دونالد ترامپ از برجام پرداخت و گفت: «آقای پوتین در جلسهای برای من توضیح داد که به ترامپ گفته بودند اگر آمریکا از برجام خارج شود، بلافاصله ایران هم از برجام خارج میشود. اگر از برجام خارج میشدیم همه بار بر دوش ایران میافتاد و کسی نمیگفت آغازگر ترامپ بوده یا ما. ترامپ از برجام خارج شد، اما برجام از بین نرفت، فقط یک عضو خارج شد. طرف ما ۶ کشور بودند که شدند ۵ کشور شدند، اما اگر از برجام خارج میشدیم، برجام لغو میشد و بلافاصله تمام قطعنامههای شورای امنیت برمیگشت.»
او اضافه کرد: «پوتین به من گفت از هوشمندی شما دچار حیرت شدم. شما نگفتید از برجام خارج میشویم یا میمانیم، گفتید چند هفته مهلت میدهیم. این حرف برای آمریکاییها خیلی سنگین بود و باور نمیکردند تمام برنامههایشان تغییر کند. اگر بلافاصله از برجام خارج میشدیم، چه بلایی سر کشور میآمد؟! فرض کنید سال ۹۶ کاندیدای دیگری انتخاب میشد، همان شب اعلام میکردند که از برجام خارج شدیم.» روحانی همچنین گفت: «گفتم چند هفته به ۵ کشور باقیمانده مهلت میدهیم. هفته دوم آقای ماکرون به من زنگ زد و گفت از طرف تمام ۲۸ کشور اتحادیه اروپا از شما میخواهیم این چند هفته را تمدید کنید تا بتوانیم به نتیجهای برسیم. بالاخره اروپا مجبور شد طرح ۱۱ مادهای پیشنهاد دهد که البته آن را اجرا نکرد ولی تا آخر بهلحاظ سیاسی روبهروی ترامپ ایستاد. رهبران اروپا به من گفتند اولینبار در تاریخ آمریکا و اروپاست که رییسجمهوری آمریکا تصمیمی گرفته و همه یکپارچه روبهرویش ایستادهایم.» او با بیان اینکه «به هر حال برجام خیلی فرازونشیب داشت اما ماند، ولو نیمه جان»، یادآور شد: «در اسفند ۹۹ فعال شدن برجام کاملا امکانپذیر بود، اگر مصوبه مجلس مانع کار نمیشد.»