13 - 02 - 2024
انحصاری کردن واردات چای توسط وزارت جهاد کشاورزی
مدیرعامل انجمن تخصصی چای، دمنوش و فرآوردههای گیاهی گفت: متاسفانه معاونت بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی بدون توجه به تجربههای اشتباه گذشته، اقدام به انحصاری کردن واردات چای توسط چند شرکت محدود کرده است.
احمدرضا بخشی ضمن بیان این مطلب افزود: با توجه به مشکلات صنعت چای کشور و انحصاری کردن واردات چای که طی سالهای گذشته شاهد آن بودیم و منتج به رانت و فساد توسط یک شرکت خاص شد، برای رفع این مشکلات، قرار بر شفافسازی در وزارت جهاد کشاورزی بود و مقرر شد که این موضوع از طریق ایجاد سامانه و با مشورت از انجمنهای تخصصی، اتحادیهها و سایر مجموعهها پیگیری شود.
انجمن تخصصی را بازی نمیدهند
بخشی با اشاره به دستور وزیر جهاد کشاورزی، مبنی بر اینکه، معاونتها در زمینههای مربوطه، از نظرات انجمنهای تخصصی استفاده کنند، گفت: متاسفانه معاونت بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی برخلاف دستور وزیر تا به امروز هیچگونه مشورتی با انجمن تخصصی چای و دمنوشهای گیاهی که زیر نظر خود وزارت جهاد کشاورزی تشکیل شده است، نداشته و فقط با اتحادیهای که زیر نظر اتاق بازرگانی تشکیل شده، وارد مذاکره شدهاند؛ در حالیکه شبهاتی از دخالت اتحادیه فوق در پرونده فساد چای وجود دارد.
وی اضافه کرد: از این جهت معاونت بازرگانی مجددا با هماهنگی این اتحادیه، به جای سهمیهبندی مناسب و با توجه به قوانین موضوعی وزارت جهاد کشاورزی، دوباره رانت ویژهای برای ۵ شرکت خاص ایجاد کرده است.
شرکتهای واردکننده معطل دریافت ارز
مدیرعامل انجمن تخصصی چای، دمنوش و فرآوردههای گیاهی ادامه داد: با وجود برگزاری جلسات، پیگیری شکایات و ارسال نامه به وزارتخانه توسط اعضای صنف چای، ولی همچنان وزارت جهاد کشاورزی مانع از ثبتسفارش چای توسط دیگر شرکتهای فعال در این حوزه میشود، بهطوریکه حتی در مورد محمولههای وارداتی چای با ارز ۲۸۵۰۰ تومانی، معاونت بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرده بود اگر مدارک رسمی وجود داشته باشد آنها را برای دریافت ارز به بانک مرکزی میفرستیم، ولی متاسفانه هنوز این امر اتفاق نیفتاده و ارزی به آن تعلق نگرفته است.
بخشی افزود: وزارت جهاد کشاورزی این موضوع را به سازمان حمایت واگذار کرد که سازمان حمایت هم در پاسخ به معاونت بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به قانون انتزاع اعلام کرد این موضوع از سیطره سازمان حمایت خارج و مربوط به معاونت بازرگانی وزارت جهاد است.
وی گفت: در نتیجه تعداد زیادی از شرکتها که چای را با نرخ ۲۸۵۰۰ وارد و به فروش رساندند، بهدلیل اینکه ارز آن را دریافت نکردهاند با ضرر و زیان مواجه شدند و متاسفانه هیچ مسوولی پاسخگو نیست و برای دریافت ارز معطل امضای مسوولان هستند و همین موضوع سبب ورشکستگی بسیاری از شرکتهای واردکننده چای خواهد بود.
ایجاد رانت برای شرکتهای خاص
مدیرعامل انجمن تخصصی چای، دمنوش و فرآوردههای گیاهی در ادامه عنوان کرد: با توجه به وضعیت فعلی، این انجمن با ایجاد رانت مجدد توسط وزارت جهاد کشاورزی برای چند شرکت کاملا مخالف است؛ چون در حال حاضر شرایطی ایجاد شده که اگر در گذشته انحصار و رانت برای یک شرکت ایجاد شده بود، اما اکنون این رانت به ۵ شرکت خاص تعلق گرفته و حدود ۱۳۶ شرکت فعال دیگر که عضو انجمن تخصصی چای، دمنوش و فرآوردههای گیاهی هستند، نادیده گرفته میشوند.
بخشی افزود: این انجمن ۱۳۶ بازرگان و تولیدکننده دارد و در هیچ کجای دنیا دیده نشده که دولت برای بزرگتر کردن مجموعهای، مابقی مجموعهها را از بین ببرد که این امر با اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی همخوانی ندارد و با این رویه، بسیاری از این شرکتها از چرخه فعالیت خارج خواهند شد. وی گفت: اگرچه معاونت بازرگانی اعلام میکند که دستورالعمل واگذاری واردات چای به ۵ شرکت بهخصوص را ملغی کرده، اما عملا زمانی این اتفاق خواهد افتاد که دستور ثبتسفارش چای برای همه شرکتها بهصورت یکسان اعمال شود.
مقررات سهمیهبندی شرکتها رعایت نمیشود
بخشی گفت: قرار بر این بود که امسال سهمیه شرکتها نسبت به فعالیت سنوات قبل آنها مشخص شود، اما مستندات گمرکی نشاندهنده این بود که برای برخی از افراد سهمیه چندبرابری نسبت به سال گذشته لحاظ شده و برای بعضی دیگر این سهمیه کمتر و حتی به صفر رسیده است. وی با بیان اینکه اگر این روند ادامهدار باشد، علاوهبر ایجاد رانت و فساد برای برخی شرکتهای خاص، شاهد مهاجرت اشخاص و دیگر شرکتها از صنعت چای و نابودی این صنعت خواهیم بود، تاکید کرد: درخواست ما بازگشت وزارت جهاد کشاورزی به قانون و مقررات است که سهم ثبتسفارش شرکتها، براساس عملکرد سنوات گذشته آنها مشخص شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد