20 - 05 - 2023
امنیت در انتخابات
«جهانصنعت»- بارها و بارها، تاریخ ثابت کرده نوآوری وسیلهای است که بشریت میتواند برای افروختن مشعل، در تاریکترین شبها به آن تکیه کند. دورههای متعددی از ظهور تکنولوژی مانند انقلاب صنعتی در اروپا و رونق اینترنت در دهه ۹۰ به چشم میخورد.
به همین دلیل است که بسیاری از کارشناسان به آینده امیدوارکننده صنعت بلاکچین اصرار دارند. فناوری بلاکچین بیش از یک دهه است که همزمان با «وب ۳» و صنعت ارزهای دیجیتال شروع به کار کرده است. در سالهای اخیر، بلاکچین شاهد یک رشد باورنکردنی میان سازمانها و جریانات اصلی دولتی، موسسات مالی و توسعهدهندگان بوده است.
با این وجود، صنعت بلاکچین فراتر از پیشرفتهای صنعتی در زمانهای گذشته بهشمار میرود. آینده بلاکچین این پتانسیل را دارد که اساسا نحوه عملکرد ما انسانها را به عنوان یک جامعه در طولانیمدت تغییر بدهد.فناوری بلاکچین اولین کاربرد واقعی خود را با راهاندازی «بیتکوین» در سال ۲۰۰۹ پیدا کرد. از آن زمان، کارآفرینان در صنایع مختلف شروع به کشف پتانسیل این فناوری کردند. فناوری بلاکچین راه خود را در زمینههای متنوعی مانند مدیریت سلامت، تایید هویت دیجیتال، زنجیره تامین و بازیهای ویدئویی پیدا کرده است. توانایی «اتریوم» و سایر بلاکچینها برای ذخیره و اجرای کدهای کامپیوتری، تعداد موارد استفاده از این فناوری نوآورانه را در آینده چندین برابر کرده، پس منطقی است که ما هم فکر کنیم آینده بلاکچین نیز همین مسیر پیشرفت را طی خواهد کرد.
«بلاکچین» انقلابی در رایگیری و انتخابات؟
طبق تحقیقات جدید، معماری جدید فناوری بلاکچین دوگانه نویدبخش افزایش شفافیت، امنیت و برابری انتخابات خواهد بود. برای عملکرد یک دموکراسی، ایمان عمومی به انتخابات بسیار مهم است. رایدهندگان باید باور داشته باشند که همه آرا به طور منصفانه شمارش میشود و یک پیروزی قانونی بهدست میآید. اما پیامدهای انتخابات ریاستجمهوری در برخی از کشورها نشان میدهد که بسیاری از افراد در نقاط مختلف دنیا به امنیت سیستمهای رای شک دارند. در این راستا معماری جدید بلاکچین دوگانه نویدبخش افزایش شفافیت، امنیت و برابری انتخابات خواهد بود.Kees Leune، استادیار ریاضیات و علوم کامپیوتر در Adelphi، معتقد است که تردیدها در مورد امنیت انتخابات را میتوان تا حدی به محدودیتهای دستگاههای رایگیری رایج نسبت داد. او گفت: «وقتی اطلاعات را در رایانه قرار میدهید، شفافیت سختتر میشود، زیرا مردم رایانهها را نمیفهمند یا به آن اعتماد نمیکنند.» برای رفع این تردید، دکتر «لئون» با همکاری فردی دیگر، تحقیق خود را در مقاله «افزایش رایگیری الکترونیکی با معماری بلاکچین دوگانه» به اشتراک گذاشتند. به گفته نویسندگان، فناوری بلاکچین برای سیستمهای رایگیری الکترونیکی ایدهآل است، زیرا امنیت را بدون قدرت مرکزی ارائه میکند. دکتر «لئون» توضیح داد، افراد میتوانند بلاکچین را به عنوان یک دفتر کل بزرگ در نظر بگیرند؛ کتابی از معاملات که قابل دستکاری نیست. هنگامی که اطلاعاتی روی یک بلاکچین ثبت شود، هرگونه دستکاری در آن دادهها با شکست مواجه میشود که آن را به یک دفتر کل الکترونیکی تغییرناپذیر تبدیل میکند. بلاکچین از انواع رمزنگاری استفاده میکند تا ثابت کند پیامها دستکاری نشدهاند و ۱۰۰ درصد امن هستند.
«بلاکچین» نیازی به مدیریت مرکزی ندارد
از آنجایی که بسیاری از بدبینان به یکپارچگی انتخابات به سازمانها و نهادهایی که انتخابات را اجرا و تایید میکنند مشکوک هستند، دومین پیشرفت بلاکچین در فناوری موجود بسیار مهم است: فناوری بلاکچین نیازی به مدیریت مرکزی ندارد. دکتر «لئون» گفت: هیچ آژانس مرکزی وجود ندارد که تمام دادههای موجود در بلاکچین را بررسی کند.
در سیستم ما، فرآیند اعتبارسنجی نتایج را میتوان عمومی کرد و با حسابرسان مستقل به اشتراک گذاشت. بنابراین در تئوری، هر شهروند میتواند بهطور جداگانه نتایج انتخابات را تایید کند. این سیستم همچنین به حسابرسان مستقل امکان اعتبارسنجی نتایج را بدون به خطر انداختن رازداری رایدهندگان ارائه میدهد که از طریق استفاده از دو دفتر کل زنجیره بلوکی مجزا انجام میشود. در واقع یک بلاکچین این واقعیت را ثبت میکند که شما رای دادهاید. بلاکچین دوم خود رای را ثبت میکند. اینها جدا نگهداری میشوند، بنابراین غیرممکن است که ببینیم چه کسی به چه کسی رای داده است.
«الگوریتم اجماع» از وقوع تقلب جلوگیری میکند
اگرچه حسابرسی مستقل میتواند نتایج را پس از نتیجهگیری انتخابات تایید کند، اما «الگوریتم اجماع» در وهله اول از وقوع تقلب جلوگیری میکند. دکتر «لئون» گفت: «الگوریتم اجماع فرآیندی است که در آن تمام ماشینهای درگیر تعیین میکنند که هر بخش از فرآیند رایگیری بهدرستی انجام شده است». زمانی که رای ثبت میشود، «الگوریتم اجماع» مطمئن میشود که آن به درستی انجام شده باشد. به عنوان مثال، آیا تعداد زیادی نامزد انتخاب نشده باشد. تنها در صورتی که همه معیارها برآورده شوند، الگوریتم اجازه میدهد تا رای در بلاکچین دوم ثبت شود. همچنین اگر بخواهم برای بار دوم در مکانی متفاوت رای بدهم، «الگوریتم اجماع» ورودی نخستین بلاکچین را مشاهده میکند که مشخص میکند فرد قبلاً رای داده است.
دکتر «لئون» همچنین هشدار داد، هرچند یک سیستم رایگیری مبتنی بر بلاکچین امیدوارکننده به نظر میرسد، اما هیچ نوآوری فناوری نمیتواند به عنوان یک نوشدارو عمل کند. وی تاکید کرد، هر سیستمی که منحصرا روی یک پرونده الکترونیکی باشد، احتمالا از کار میافتد. همیشه باید یک دنباله کاغذ در جایی وجود داشته باشد تا بتوان نتایج را تایید کرد. با این حال، او امیدوار است تا با بررسی مجدد مفروضات، نمونه اولیه خود را با تحقیقات و نوآوریهای بیشتر بهبود بخشد. او گفت، فرض بر این است که همیشه میتوان فردی را که میخواهد رای دهد را به طور واضح شناسایی کرد، اما بدیهی است که همیشه در محلهای رایگیری اینطور نیست. ما همچنین فرض کردیم این فناوری فقط میتواند در ماشینهای محلهای رایگیری استفاده شود، اما میخواهیم دسترسی را بهبود بخشیم. روزی، شاید هر کسی که کامپیوتر دارد بتواند در هر کجای دنیا رای دهد.