21 - 01 - 2024
امنیت برای همه، ناامنی برای هیچکس
محمد مخبر در حاشیه اجلاس جنبش عدمتعهد با مقامهای ارشد ویتنام، فیلیپین و سودان دیدار کرد
گروه سیاسی- نوزدهمین اجلاس سران جنبش عدمتعهد روز گذشته در کامپالا پایتخت اوگاندا آغاز بهکار کرد و معاون اول ابراهیم رییسی نیز بهنمایندگی از دولت جمهوری اسلامی در این نشست حاضر شد. محمد مخبر که بامداد شنبه تهران را به مقصد کامپالا ترک کرد، پس از ورود به اوگاندا، علاوهبر شرکت در اجلاسیه سران جنبش عدمتعهد، با شماری از مقامهای ارشد دیگر کشورهای شرکتکننده در این نشست دیدار کرد. این در حالی بود که او پیش از عزیمت بهسمت کامپالا، در جمع خبرنگاران حاضر شد و به تشریح برخی اهداف خود از این سفر پرداخت. او با اشاره به اهمیت برگزاری این اجلاس و گردهمایی سران کشورهای در حال توسعه، ملاقات و رایزنیهای متعدد با سران و مقامات ارشد کشورهای در حال توسعه در حاشیه این اجلاس و تلاش در جهت کنترل اوضاع منطقه، رایزنی در جهت تعمیق مناسبات دو یا چندجانبه با کشورهای عضو، بررسی چگونگی استفاده از ظرفیتهای فرامنطقهای بزرگ نظیر جنبش عدمتعهد در همگرایی میان کشورها و بهرهمندی از آن برای کسب منافع مشترک را از دیگر محورهای و برنامههای سفر خود به اوگاندا عنوان کرد و گفت: «ما از همه فرصتهای موجود برای معرفی ظرفیتهای جمهوری اسلامی ایران در جهت توسعه همکاریهای دو یا چندجانبه و همچنین تبیین مواضع کشور بهره خواهیم برد.»
مخبر با بیان اینکه عضویت در سازمان شانگهای، گروه بریکس و حضور در اجلاس عدم تعهد منبعث از رویکرد جمهوری اسلامی در توجه به همگرایی و تقویت مولفههای دوستی است، تصریح کرد: «چندجانبهگرایی، خلع سلاح، تروریسم، امنیت بینالمللی، حق تعیین سرنوشت و استعمارزدایی و بررسی مسائل منطقهای کنار موضوع حقوق بشر و توسعه اجتماعی ازجمله مهمترین محورهای قابل طرح در میان سران عدم تعهد است.» او برگزاری این دست نشستها را «فرصتی مناسب برای تاکید بر ضرورت حضور فعال کشورهای در حال توسعه در نظام اقتصاد و تجارت جهانی، افزایش سهم و مشارکت آنها در فرآیندهای بینالمللی نظیر سرمایهگذاری و تسهیل انتقال فناوری و دانش فنی» دانست.
مخبر که پس از طی سفری ۶ساعته، با استقبال کریس بانوی مونسی، وزیر فناوری اطلاعات اوگاندا وارد کامپالا شد، در بدو ورود به ظرفیتهای بزرگ و نهفته در دل جنبش عدمتعهد از جمله تاثیرگذاری بالای کشورهای در حال توسعه عضو این جنبش در روند تحولات بینالمللی بهواسطه جایگاه سیاسی و رشد اقتصادی بالا اشاره کرد و گفت: «جنبش عدمتعهد صدای ملتهای مستقل جهان است.» او همچنین در سخنانی در نوزدهمین اجلاس جنبش عدمتعهد، از آمادگی جمهوری اسلامی برای «همکاریهای اقتصادی گسترده در راستای تامین منافع همه کشورهای منطقه» سخن گفت و با تاکید بر اینکه ایجاد یک نظم نوین صلحمحور با شعار «امنیت برای همه، ناامنی برای هیچکس»، امری ضروری است، از کشورهای عضو جنبش عدمتعهد خواست تا از پایان اشغال، بازگشت آوارگان و همهپرسی عمومی برای ایجاد صلحی پایدار و عادلانه در فلسطین حمایت و کشتار مردم غزه توسط رژیم صهیونیستی را محکوم و متوقف کنند.
معاون اول رییس جمهوری همچنین تحریمهای یکجانبه آمریکا و برخی کشورهای دیگر را نمونهای آشکار از تروریسم اقتصادی معرفی کرد و گفت: «ملتهای مستقل و آزاده جهان زور، تحمیل و تحقیر را نمیپذیرند.» این در حالی بود که «تاکید بر تعیین سازوکارهای امنیتی مشترک»، «توسعه ساختارهای حملونقل»، «حفظ محیطزیست» و «ایجاد شبکههای نوینی از همکاریهای فراگیر اقتصادی، سیاسی و فرهنگی» و همچنین «آمادگی کامل جمهوری اسلامی برای همکاری جهت تحقق منافع پایدار همه کشورهای منطقه» از دیگر محورهای سخنرانی مخبر در این اجلاس بود. او با ابراز امیدواری نسبت به اینکه کشورهای عضو جنبش عدمتعهد در این دوره، به اهداف سازمانی دست یابند و بهسمت عدالت و انصاف در محیط بینالمللی گام بردارند، گفت: «روح حاکم بر جنبش عدمتعهد، همگرایی برای مبارزه با انحصار قدرت و عدموابستگی است.» مخبر گفت: «معتقدیم فعالتر کردن جنبش عدمتعهد در مجامع بینالمللی به نفع جامعه جهانی است؛ زیرا هدف اصلی این جنبش تلاش برای تحقق عدالت و گسترش حاکمیت قانون بهجای حاکمیت زور در نظام بینالملل است.» معاون اول ابراهیم رییسی همچنین خاطرنشان کرد: «امروز منطقه غرب آسیا، شرایط حساسی را سپری میکند؛ هرگونه تلاش برای جلوگیری از گسترش آتشافروزی و بازگشت امنیت در سرزمینهای فلسطینی، بهصورت آشکار و پنهان توسط رژیم صهیونیستی یا دولتهای حامی آن با شکست مواجه خواهد شد. اقدامات رژیم صهیونیستی در به خاک و خون کشیدن انسانهای بیگناه و کشتار دیوانهوار بیش از ۲۴ هزار نفر که بیش از ۱۰ هزار نفر آنها کودک هستند و بمباران بیوقفه و شدید خانهها و زیرساختهای شهری در غزه، روایت نسلکشی و خشونت افسارگسیختهای است که علیه یک ملت با هویت مشخص در حال انجام است.» مخبر همچنین در بخش دیگری از سخنانش در این اجلاس، ضمن تقدیر از آنچه «اقدام شجاعانه و ابتکار عمل کشور آفریقای جنوبی در طرح شکایت بینالمللی علیه این رژیم غاصب در دادگاه لاهه» عنوان کرد، گفت: «جمهوری اسلامی ایران با رد یکجانبهگرایی، بر ایجاد شبکههای نوین از همکاریهای فراگیر با اولویت همسایگان و آسیامحوری تاکید دارد. تعیین سازوکارهای امنیتی مشترک، توسعه زیرساختهای ترانزیت زمینی، هوایی و دریایی و حفظ محیطزیست جزو اولویتهای منطقه ماست.»
معاون اول رییس جمهوری که پیش و پس از شرکت در اجلاس اخیر جنبش عدمتعهد و در حاشیه برگزاری این نشست در پایتخت اوگاندا نیز با شماری از مقامهای ارشد برخی از کشورهای عضو این جنبش که بهمنظور شرکت در اجلاس نوزدهم جنبش عدمتعهد به کامپالا آمده بودند، دیدار کرد، در نخستین دیدار خود با همتای ویتنامیاش به گفتوگو نشست. معاون رییسجمهوری ویتنام که در صدر هیات عالیرتبه همراه بهمنظور شرکت در نوزدهمین اجلاس سران جنبش عدمتعهد به اوگاندا آمده بود، در حاشیه این نشست با محمد مخبر دیدار و در زمینه توسعه همکاریهای دو و چندجانبه گفتوگو کرد. دیداری که ساعاتی پیش از آغاز رسمی نوزدهمین اجلاس جنبش عدمتعهد برگزار شد و محمد مخبر در جریان آن، با اشاره به سابقه دیرینه تاریخی روابط ایران و ویتنام، برخی از توافقات میان دو کشور در جریان سفر وزیر امنیت عمومی ویتنام به تهران را حائز اهمیت توصیف کرد. او همچنین با تاکید بر «اراده دولت جمهوری اسلامی مبنیبر گسترش مناسبات همهجانبه با ویتنام، بهویژه در حوزه روابط تجاری و اقتصادی»، خواستار فعالسازی بخش خصوصی در توسعه تعاملات اقتصادی دو کشور و رفع موانع پولی و بانکی در این زمینه شد. مخبر پیشنهاد کرد بهمنظور برداشتن گامهای عملی برای توسعه روابط تجاری ایران و ویتنام کارگروهی مشترک میان دو کشور تشکیل دهند و با اجرای برنامههای تدوینشده بهویژه فعال کردن بخش خصوصی زمینه افزایش سطح مناسبات اقتصادی میان ایران و ویتنام را فراهم کنند.
معاون اول رییس جمهوری همچنین استفاده از ارزهای ملی دو کشور در تعاملات تجاری را از جمله اقدامات موثر در زمینه توسعه روابط اقتصادی دانست و خواستار برگزاری نشستی مشترک میان روسای بانکهای مرکزی ایران و ویتنام با هدف بررسی راهکارهای اجرایی شدن این مساله و رفع موانع پولی و بانکی میان دو کشور شد. این در حالی بود که معاون رییسجمهوری ویتنام نیز در این دیدار، بر ضرورت افزایش تلاشها برای توسعه مناسبات تجاری و اقتصادی میان دو کشور تاکید کرد و خواستار تبادل هیاتهای عالیرتبه ایران و ویتنام در جهت تسهیل و رفع موانع تعاملات و تبادلات اقتصادی شد. خانم وو تی آنه ژوان بهرهگیری از ظرفیت سازمانهای منطقهای و بینالمللی برای توسعه همکاریهای دوجانبه میان ایران و ویتنام را مورد تاکید قرار داد.
مخبر همچنین در نشستی دیگر که بعدازظهر دیروز و ساعتی پس از برگزاری نشست آغاز به کار نوزدهمین اجلاس جنبش عدمتعهد برگزار شد، با وزیر امور خارجه فیلیپین دیدار کرد. دیداری که معاون اول رییس جمهوری در آن، حجم مبادلات تجاری موجود میان ایران و فیلیپین را نامطلوب توصیف کرد و گفت: «باید با فعالسازی بخش خصوصی دو طرف و رفع موانع گسترش مبادلات اقتصادی، وضعیت فعلی را تغییر دهیم.» همزمان وزیر امور خارجه فیلیپین نیز با اشاره به اینکه کشورش خواستار توسعه روابط اقتصادی با ایران است، گفت: «در سال گذشته میلادی رایزنیهای متعددی برای شناسایی نقاط مشترک از جمله همکاریهای فنی، علمی، مدیریت پسماند، مدیریت دریاها، کشاورزی، انرژیهای تجدیدپذیر و… شد.» انریکه مانالو بر این اساس ابراز امیدواری کرد که این اقدامات در سال جدید به ثمر بنشیند.
معاون اول ابراهیم رییسی همچنین در نشستی دیگر در حاشیه برگزاری نوزدهمین اجلاس سران جنبش عدمتعهد با وزیر خارجه سودان به گفتوگو نشست. مخبر در این دیدار، ضمن ابراز تاسف عمیق نسبت به ناآرامیها و درگیریهای اخیر در سودان با توطئهچینی برخی مداخلهکنندگان خارجی، حمایت از مردم مسلمان و دولت قانونی سودان بهمنظور ایجاد صلح و ثبات در این کشور را موضع اصولی جمهوری اسلامی عنوان و ابراز امیدواری کرد که هرچه زودتر زمینه وفاق، امنیت و رفاه برای مردم سودان فراهم شود. این در حالی بود که وزیر امور خارجه سودان نیز ضمن ابراز خرسندی از دیدار و گفتوگو با معاون اول رییسجمهوری اسلامی ایران، با بیان اینکه قطع روابط دیپلماتیک میان دو کشور در سال ۲۰۱۵ به هیچوجه خواسته دولت و ملت سودان نبوده، بر تلاشهای دولت این کشور برای از سرگیری روابط با جمهوری اسلامی تاکید کرد. علی الصادق علی همچنین با اشاره تحولات غزه، «ادامه حمایت از آرمان فلسطین» را موضع ثابت و تغییرناپذیر سودان عنوان کرد و ضمن تقدیر از حمایتهای بیدریغ جمهوری اسلامی از مردم مظلوم فلسطین، بر تلاش کشورش برای توقف بحران در غزه و کمک به مردم مظلوم این منطقه تاکید کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد