20 - 09 - 2023
الزامات حفظ تجارت با عراق
مهر- جهانبخش سنجابیشیرازی دبیرکل اتاق ایران و عراق دیروز در همایش راهکارهای توسعه تجارت پایدار ایران و عراق در افق ۲۰۲۵ اظهار کرد: در حال حاضر تراز تجاری ما با عراق ۱۰ میلیارد دلار است که ۹۵ درصد آن به نفع ما است، اما لازم است پیشبینی کنیم که با توجه به اتفاقات و رویدادها و اقدامات، وضعیت تجاری ما با عراق چگونه است.
دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق با بیان اینکه باید در این بازار خودمان را حفظ کنیم و با توجه به حضور رقبا، با آیندهنگری و برنامهریزیهای لازم را انجام دهیم، افزود: از هر ۵ دلار صادرات ما یک دلار آن مربوط به صادرات به عراق است. بنابراین اگر پیشبینیهای لازم و آیندهنگری برای آینده تجارت با عراق نداشته باشیم و این بازار را از دست بدهیم یعنی ۲۰ درصد تجارتمان را از دست میدهیم.
وی ادامه داد: در تجارت پیش روی ایران و عراق ما باید آیندهنگری کنیم که آیا همگرایی فعلی را خواهیم داشت و مجموعه محیط خاورمیانه به سمت امنیت میرود یا خیر. سنجابی با بیان اینکه دو سناریو برای تجارت با عراق در سال ۲۰۲۵ داریم، گفت: باید مفروض ذهنی ما به سمت سناریوی تجارت طلایی پیش رود و برای این کار لازم است تراز تجاری را بالانس کنیم و به سمت تجارت ترجیحی پیش برویم.
دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق تصریح کرد: در کوتاهمدت تجارت ما با عراق خوب خواهد بود و حتی تا سال ۲۰۲۵ ایدهآل است اما در بلندمدت با توجه به شرایط، وجود رقبا و سایر مسائل و کنشگری عراقیها، تجارت ما با عراق سخت خواهد بود. لذا لازم است برای حفظ بازار آینده عراق برنامهریزی و آیندهنگری داشته باشیم. سنجابی گفت: اگر با همین شیوه فعلی در بازار عراق حضور داشته باشیم متاسفانه نباید به توسعه تجارت با این کشور امید داشته باشیم.
این در حالی است که مدیرکل دفتر غرب آسیا سازمان توسعه تجارت در ادامه این نشست گفت: برای توسعه پایدار تجارت بین ایران و عراق، ایجاد بانک و منطقه آزاد مشترک بین دو کشور در دستور کار دولت قرار دارد. فرزاد پیلتن در همایش توسعه پایدار تجارت ایران و عراق در افق ۲۰۲۵ که در اتاق بازرگانی ایران برگزار شد، گفت: عراق شریک اول گروه تجاری ما در جهان و شریک اول ما در حوزه برق آسیاست.
مدیرکل دفتر غرب آسیای سازمان توسعه تجارت افزود: هر هفته یک رویداد در ایران در ارتباط با عراق درخصوص اعزام هیات تجاری و برگزاری همایشها و نمایشگاهها توسط بخشهای خصوصی و دولتی برگزار میشود که این موضوع ناشی از اهمیت تجارت با عراق است.
وی بیان کرد: ما ۵ نقطه مرزی با عراق داریم و تجاری که مسلط به زبان عربی هستند در تجارت با عراق نسبت به ترکیه برای ما مزیت به شمار میروند. پیلتن اظهار کرد: تجارت پایدار با عراق و برقراری موازنه تجاری با عراق از سمت دولت نیز دارای اهمیت است. لذا این موضوع در دستور کار است و در برنامهها این دو هدف وجود دارد و دولت تلاش میکند به این هدف دست یابیم.
این مقام مسوول با اشاره به هدفگذاری برای رسیدن به تجارت ۲۰ میلیارد دلاری به عراق گفت: آنچه در سازمان توسعه تجارت برای رسیدن به این هدف در دستور کار قرار گرفته رسیدن به نهادسازی است. تصمیم گرفتیم در دولت جدید با مشارکت بخش خصوصی اقدام به تاسیس نهادهای جدید کنیم از جمله تشکیل کنوانسیون مراکز تجاری که این امر میتواند به اندازه چند رایزن تجاری در خدمت تجار باشد. پیلتن بیان کرد: همچنین به تقویت شرکتهای مدیریت صادرات تاکید داریم و شرکتهای بخش خصوصی را در این زمینه شناسایی کردهایم.
وی افزود: تولید مشترک هم به پایداری تجارت ایران و عراق کمک میکند. لذا مناقصههای کشور عراق را از طریق رایزن بازرگانی دریافت و منعکس میکنیم و دولت هم حمایت میکند که به تولید مشترک برسیم. مدیرکل دفتر غرب آسیای سازمان توسعه تجارت اظهار کرد: ایجاد نهادهای مشترک از جمله ایجاد بانک مشترک، ایجاد منطقه آزاد مشترک و ایجاد شرکت حملونقل مشترک برای توسعه پایدار در دستور کار قرار دارد و امیدواریم این موضوعات به توسعه تجارت کمک کند.