29 - 08 - 2024
اقدامات اصلاحی کوتاهمدت برای بورس
«جهانصنعت»- راهکارهای کوتاهمدت خروج بورس از وضعیت رکودی فعلی چیست؟ آیا رونق بورس در کوتاهمدت ممکن است؟ چه ابزارهایی در اختیار نهاد نظر برای تحرکبخشی به بازار وجود دارد؟ بهطور کلی معاملات این روزهای بازار سهام را میتوان تنها تقلایی برای سبز ماندن دانست. اگرچه شاخصهای کل و هموزن سبز هستند اما حجم و ارزش معاملات خرد همچنان در کف قرار دارد و خروج پول حقیقی ادامهدار شده است. آیا ورق بازار در روزهای آینده بازمیگردد؟ بازار سهام در حالی تلاش میکند سبز بماند که حجم و ارزش معاملات خرد در کف قرار دارد، خروج پول حقیقی از سهام ادامهدار بوده و هنوز اعتماد سرمایهگذاران به این بازار بازیابی نشده است. در این میان اگرچه چینش کابینه دولت جدید مشخص شده و وزیر اقتصاد نیز بر صندلی وزارت تکیه زده است اما بازار سرمایه هنوز تعیینتکلیف نشده و با مسیر مبهمی روبهروست. بر همین اساس، اهالی بازار سرمایه همچنان نسبت به ورود به بازار و سرمایهگذاری در سهام مردد هستند. از آنجا که ابهام گفتهشده همچنان باقی است و فاکتورهای محرک بازار سهام مانند قیمت دلار از کار افتادهاند، به نظر میرسد معاملات همچنان در همان مسیر رکودی حرکت کنند. بهویژه آنکه همچنان خبری از اعتماد سرمایهگذاران نیست. در همین حال، باید در نظر داشت که روز چهارشنبه بهعنوان آخرین روز هفته عموما با فروش سهام و نقد کردن پول همراه بوده و به نظر میرسد این روند در روزهای آتی هم تکرار شود. به این ترتیب، پیشبینی میشود بازار سهام در اوایل هفته آینده در کف معاملات، تعادل خود را حفظ کند.
اصلاح بورس در کوتاهمدت
ممکن است
فردین آقابزرگی، کارشناس ارشد بازار سرمایه در گفتوگو با «جهانصنعت» میگوید: راهکارهای کوتاهمدت و فرعی برای برونرفت از وضعیت فعلی بورس که چهارسال است گریبان سهامداران را گرفته این است که ما باوجود اینکه اعتقادی به دخالت در بازار و تزریق منابع مالی نداریم اما در شرایطی که به نوعی خود دولت مسبب این وضع شده برخی اقدامات را انجام دهد. در حال حاضر بانک مرکزی منابعی را تجهیز میکند و به طرق مختلف به بازار سرمایه برای حمایت هدایت کرده است. دولت خودش تصمیماتی مانند نرخ بهره و نرخ خوراک پتروشیمی که منطقا باعث کاهش سودآوری و قیمت شده، گرفته است حالا نمیتوانیم تجهیز منابع مالی را انتظار داشته باشیم. او ادامه داد: به عنوان یک راه فرعی تجهیز منابع مالی و اصلاح ترکیب داراییهای صندوقهای سرمایهگذاری که جزو ابزارهای مقام ناظر و رگولاتور است، حتی تغییرات مدیریتی میتواند راهکار فرعی برای خروج بورس از وضعیت فعلی باشد تا بخشی از اعتماد از دست رفته به دلیل انفعال و عدم پیگیری مطالبات ذینفعان بازار بازگردد. مدیریت ارکان سازمان بورس به تغییر نیاز دارد و چنین راهکارهایی میتواند در کوتاهمدت موثر باشد. این کارشناس ارشد بازار سرمایه تصریح کرد: حمایت از اصلاح رفتار و انتشار اطلاعات مبنی بر پیگیری و استیفای حقوق سهامداران در بازار باید اتفاق بیفتد. همه اینها راهکاری کوتاهمدت است. یعنی آن نکاتی که مدیریت فعلی سازمان اعتقادی به آنها ندارد مانند اینکه در سطح عموم نباید خواستههای ذینفعان را پیگیری کرد و به جایش به اتاقهای دربسته رفت و مذاکره کرد تا نتیجه حاصل شود اما تا به امروز نتیجه مطلوبی حاصل نشده است، از این رو باید این کار انجام شود.
چه بسا همراهی و همسویی با آن دسته از تصمیماتی که ذینفع بازار سرمایه در آن مطرح بوده در گذشته رخ میداده است. مثل درخواست افشای دارندگان اطلاعات نهانی درخصوص موضوع خبر نرخ خوراک پتروشیمی در اردیبهشت 1402 که حتی سازمان بورس با عدم افشای اسامی این افراد همراهی کرد، اما راهکار میانمدت و بلندمدت، اصلاح ساختار معاملات و قوانین و مقررات و تعاریفی مانند جایگاه قانونی بخش خصوصی و حریم آن در کنار دولت است که باید انجام شود. مانند اصلاح ترکیب شورایعالی بورس و تاسیس نهادهای خودانتظام، مجوزی که در اختیار سازمان بورس بوده و تا این لحظه این کار را انجام
نشده است.
مانند کانون نهادهای مالی و مشاوران سرمایهگذاری. در عرصه صنایع داخلی و فعالیتهای اقتصادی در داخل مانند کانون وکلا و کانون سردفتران نیازمند یک تشکل هستیم، چراکه هرکار تخصصی انجمن و صنف خودش را میخواهد. نمیتوانیم اینها را یکی کنیم و بگوییم یک اتحادیه و انجمنی داریم که از صنایع مادر در آن قرار دارد تا پالایشیها و کالاهای مصرفی و تولیدات غیر انبوه. آقابزرگی گفت: نمیتوان همه اینها را در یک تشکل به نام انجمن تولیدکنندگان قرار داد. این یکی از خلأهای موجود بوده که نیاز است سازمان بورس به قانون تمکین کرده و مجوزهای مربوطه برای ایجاد تشکلهای خودانتظام را صادر کند تا بخش خصوصی در کنار دولت قرار بگیرد و در اخذ تصمیمات اقتصادی حضور و مشارکت داشته باشد. یکی از مهمترین راهکارها برای برونرفت از وضعیت فعلی است. همچنین در اقتصاد کشور کوچکسازی دولت در راستای اصل44 قانون اساسی و کاهش تصدیگری دولت و خارج کردن خصوصیسازی از ساختار وزارت اقتصاد همگی منطقا باید صورت گیرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد