10 - 01 - 2018
اعتراض مردم را بشنویم
در حالی که شرایط اقتصادی در ماههای اولیه شروع به کار دولت دوازدهم بحرانیتر از گذشته شده و مسایلی همچون گرانی سریع کالاهای اساسی، نکات منفی لایحه بودجه سال ۹۷، نوسان نرخ ارز، بیکاری، کمبود قدرت خرید و... مردم را دچار یأس و ناامیدی کرده، دولت همچنان به رویه سابق خود ادامه میدهد و قصد ندارد بخش خصوصی را در تصمیمگیریهای اقتصادی بهطور جدی بازی دهد. این در حالی است که به گفته رییس اتاق بازرگانی تهران، دولت اگر میخواهد امید را دوباره به جامعه برگرداند باید به حرف یک قرن پیش تاجران گوش کند و آن هم این است که کار را به اهلش بسپارد. به گفته وی، اگر ۱۳۴ سال قبل بخش خصوصی توانست، الان هم میتواند. مسعود خوانساری در مراسم دومین دوره اهدای نشان امینالضرب به کارآفرینان برتر و تجلیل از پیشکسوتان عرصه اقتصاد امروز که با حضور محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه، محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی، محمد شریعتمداری وزیر صنعت، معدن و تجارت و برخی دیگر از مسوولان و فعالان بخش خصوصی برگزار شد، گفت: با وجود رکود حاکم بر اقتصاد کشور، کارخانههای بخش خصوصی همچنان برای هزاران جوان ایرانی شغل ایجاد کردهاند. بنابراین میتوان گفت که بخش خصوصی در شرایط رکود به داد دولت رسید. وی همچنین با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری گفت: چشم امید ما به دولت برآمده از رای مردم است؛ دولتی که شعارش مبارزه با رانت، فساد سیستماتیک و دروغ بود. خوانساری معتقد است که ما گام اول را برداشتیم و حالا منتظر دولت هستیم. در این مراسم همچنین وزیر امور خارجه در واکنش به اتفاقات اخیر در کشور اظهار کرد: امروز هر چه از امنیت، رفاه، توسعه و آرامش در کشور داریم، همه از مردم است و به همین دلیل باید نظر، دیدگاه، انتقاد و اعتراض آنان را با گوش جان بشنویم. همچنین در ادامه این مراسم، علاوه بر اهدای تندیس امینالضرب به وزیر امور خارجه، به سه نفر نشان امینالضرب و به هفت نفر تندیس امینالضرب اهدا شد.
مردم در کنار خشونت نمیایستند
بر همین اساس وزیر امور خارجه در این مراسم گفت: امروز هر چه از امنیت، رفاه، توسعه و آرامش در کشور داریم، همه از مردم است و به همین دلیل باید نظر، دیدگاه، انتقاد و اعتراض آنان را با گوش جان بشنویم. محمدجواد ظریف افزود: مردم ما همانطور که امام رحمتالله فرمود، ولینعمتان ما هستند و به خاطر همین مردم امروز در جهان سربلند بوده و تنها کشور آرام و امن در منطقه هستیم.
وی تصریح کرد: مردم خود را از خشونت و از برهمزدن کشور جدا کردند و میکنند و هیچگاه در کنار خشونت نخواهند ایستاد.
ظریف خطاب به فعالان اقتصادی حاضر در این آیین با بیان اینکه مردم و شما نمایندگان مردم، همواره از ما جلوتر بوده و هستید، سوابق روابط سیاسی ایران با برخی کشورها را یادآور شد و گفت: روابط سیاسی بخش کوچکی از روابط تجاری کشور بوده و تجار و بازرگانان پیشگام در انتقال فرهنگ ایرانی، دیدگاههای ایران و انتقال دین و مذهب و آیین و مرام کشورمان بودهاند.
وی خاطرنشان کرد: نقش بخش خصوصی در گذشته و کار کارآفرینان در آینده کشور، نقش برجستهای بوده و خواهد بود. وزیر امور خارجه کشور خاطرنشان کرد: آنچه به مردم نفع میرساند و به بهبود اقتصادی مردم کمک میکند، عمل صالح است که میماند.
در تحریم و پس از برجام از تلاش نایستادهایم
همچنین وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در این مراسم گفت: حاج امینالضرب و پسرش جامعنگر بودند و به موضوع تجارت و صنعت به تنهایی نپرداختند و حتی اقدام به چاپ بحارالانوار کردند و وجهه سیاسی آنها در کنار کمکهایی که مردم در دوران قحطی کردند، بارز است. حتی این دو با اندیشه پویای سیدجمالالدین اسدآبادی همراه بودند و فشارهای زیادی از حکومت وقت به دلیل این مساله در آن دوران به آنها وارد میشد.
محمد شریعتمداری افزود: حرکت در حوزه مسایل فرهنگی از اقدامات این دو بزرگوار بود و عمل صالح آنها امتداد داشت.
وی بیان کرد: یکی از موضوعاتی که مفسران در انجام عمل صالح به آنها اشاره میکنند، میانهروی است که به آن عمل میکنند و حتی امینالضرب فرزندش را به صبر دعوت میکند که این مسایل نشان میدهد او عمل صالح را میشناخته و به آن عمل میکرده است. وزیر صنعت افزود: البته امروز هم کسانی در جامعه هستند که پا جای پای امینالضرب گذاشتهاند و در شرایط امروز چه در دوران تحریم و چه در دوران پسابرجام اقدامات ارزندهای انجام دادهاند و در رونق و رکود از تلاش باز نایستادهاند. همچنین خود را از همه پیچ و خمها به مقصد نهایی تولید رساندهاند که جای تقدیر دارد.
شریعتمداری گفت: در کشور ما با وجود مشکلات، امیدهای فراوانی است بهطوریکه ۸۵ هزار واحد صنعتی کوچک و بزرگ در عرصه صنعتی فعالیت میکنند. وی افزود: اگرچه با مشکلاتی که در حوزه بانک، بیمه و مقررات کسبوکار مواجه هستیم اما اگر با امید در حل مشکلات صنعتی گام برداریم، میتوانیم از همه مشکلات عبور کنیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت بیان کرد: به امید آن روز که دولت، مجلس و پارلمان بخش خصوصی بتوانند با ایجاد سهولت در فضای کسبوکار گامهای بزرگ و موثری در عرصه اقتصاد بردارند و کارآفرینان در شرایط بهتری در ایران کار کنند.
تولید شکر ۲ برابر شده
وزیر جهاد کشاورزی نیز در دومین مراسم اعطای نشان امینالضرب گفت: همه گرد هم آمدهایم که از خلاقیتها و تلاش بزرگمردانی که در گوشه و کنار و تاریخ کشور منشأ خیرات و اثرات بودهاند، تجلیل کنیم که یکی از این نمونهها امینالضرب است. وزیر جهاد کشاورزی افزود: در کارهای گذشتگان ما پشتکارهای فراوانی بوده و این طور نبوده که یکشبه بخواهند نتیجه کار خود را ببینند. امروز دنباله راه و مسیر آنها هستیم.
وی افزود: ظرفیتهایی که در وجود انسان نهاده شده، حد و حصر ندارد و خیلی کارها میتوانیم انجام دهیم که نمیکنیم و ممکن است این انجام ندادنها از جهل یا خستگی باشد.
حجتی با بیان اینکه ظرفیتهای پیرامون را اصلا نمیبینیم، اظهار داشت: چه برسد به اینکه از آن ظرفیتها استفاده کنیم و در این شرایط بعضی وقتها آیه یأس میخوانیم که چرا دیگران این گونه هستند و ما نیستیم. وی با اشاره به کمبود آب اظهار داشت: اینقدر ظرفیت نهفته و جای کار با وجود کمآبی وجود دارد و سطح زیر کشت نیشکر در این روزها نصف دهه ۷۰ شده است اما تولید دو برابر شده و آب به مراتب کمتر و سطح زیر کشت کمتر است اما تولید بیشتر است.
وزیر جهاد کشاورزی به ظرفیتهای داخل دریا و سواحل اشاره کرد و افزود: در تولید میگو که در محرومترین مناطق کشور پرورش مییابد در چهار سال گذشته از تولید ۱۲ هزار به ۳۰ هزار تن دست یافتهایم و بازارهای خوبی هم برای آن یافتهایم. حجتی اظهار داشت: هر جایی که اصرار و پافشاری بر انجام کار داشته باشیم هم ظرفیتهایی زیادی پیرامون ما وجود دارد و هم تواناییهایی در وجودمان است که با ایده گرفتن از گذشتگان میتوانیم آن را به مرحله عمل برسانیم. وی با بیان اینکه گذشتگان هیچ گاه از کمبودها نگفتند، اظهار داشت: به دلیل تنبلی و سستی نباید از الطاف خداوند ناامید شویم.
راز ماندگاری
همچنین رییس پارلمان بخش خصوصی در این مراسم گفت: این جلسه برای بزرگداشت کارآفرینان عزیز و به یاد مرحوم امینالضرب برگزار میشود. حاج محمدحسن امینالضرب از شاخصترین کارآفرینان قرن ۱۹ و نخستین سرمایهگذار صنعتی در بخش خصوصی ایران بود. غلامحسین شافعی با بیان اینکه امینالضرب اولین کارخانه برق و بلورسازی را تاسیس کرد، گفت: متاسفانه با وجود تلاش برای تاسیس کارخانه ذوبآهن نتوانست این کار را انجام دهد ولی کلنگی که او زد، منجر به ورود ایران به این مقوله شد.
بخش خصوصی به داد دولت رسید
رییس اتاق بازرگانی تهران هم در این مراسم اظهار کرد: امینالضرب دلباخته نام ایران بود و او در تکمیل راهآهن ایران نقش داشت و مدتی قبل از آن برق را به ایران آورد. مسعود خوانساری افزود: بخش خصوصی پویای ایران در دهههای بعدی مبتکر صنایع ایران بود و امروز با وجود رکود حاکم بر اقتصاد کشور، کارخانههای بخش خصوصی همچنان برای هزاران جوان ایرانی شغل ایجاد کرده اند و میلیاردها تومان به عنوان مالیات و بیمه میپردازند و میلیاردها دلار صادرات انجام میدهند.
رییس اتاق بازرگانی تهران اظهار داشت: امروز کارخانههای بخش خصوصی را باید به نمایشگاهی برای عرصه توانمندی تبدیل کرد و این کارخانهها و این کالاها و این کارآفرینان، افتخار ملت ایران هستند و چه باک که نام آنها را در هر محفلی تکرار کنیم. وی افزود: جوانان کشور برای رشد، الگو میخواهند تا به جای مهاجرت، با افتخار در همین آب و خاک به زندگی و کار ادامه دهند.
خوانساری تصریح کرد: از میان این کارآفرینان برجسته کسانی بودند که محتاج یک قرص نان بودهاند ولی امروز کارآفرین هستند و هزاران نفر از کارخانههایی که آنها تاسیس کردهاند، نان میخورند.
وی افزود: جوانان تحصیلکرده و کوشای امروز باید بدانند میشود از خاکستر فقر، ققنوسهایی ایجاد کرد و امید یعنی کارآفرینی که بدون رانت و بدون درآمد نفتی چرخ کارخانهاش میچرخد. اگر امروز دولت و حاکمیت میخواهند شور و نشاط را به کشور بازگردانند، باید باز هم به سمت این کارآفرینان بروند و آنان را به عنوان اسطوره در قرن معاصر تبلیغ کنند.
کار را باید به اهلش سپرد
خوانساری تصریح کرد: عرصه عمل را باید به اهلش سپرد و بگذارند بدون بوروکراسی کار کند و امید و کارآفرینی، کلید عبور از بحرانهاست و چشم ما به دولتی است که با بهبود فضای کسبوکار و رانتزدایی و تبدیل و خرد آمده است.
وی بیان کرد: کارآفرینهایی که امروز معرفی میشوند، گذشتهای در فقر، ولی در فخر دارند بدون اینکه از رانت و درآمد نفتی بهرهای داشته باشند و لوح امینالضرب به آنهایی اهدا میشود تا با غرور اعلام کنیم کارآفرینان ایرانی از نقطه هیچ و صفر به این نقطه از درخشش رسیدهاند.
رییس اتاق بازرگانی تهران افزود: به امید روزی که این سرزمین در غم جوانان بیکار نباشد و کارآفرینان به اندازه زحمتشان اجر پیدا کنند. ما قدم اول را برداشتهایم و به انتظار گام بعدی دولت خواهیم بود.