19 - 10 - 2023
از شعار تا واقعیت
گروه فناوری- کاهش سرعت اینترنت در تمام کشورها و ایران به دلایل مختلف، موضوع جدیدی نیست، در ایران هم طی سالهای گذشته کاربران با این مشکل مواجه بودند و با وجود تلاشهایی که برای توسعه زیرساخت و بهبود کیفیت اینترنت انجام میشود، نارضایتی از کیفیت اینترنت وجود دارد. با توجه به نیاز جامعه به اینترنت و استفاده روزانه همه افراد از آن، این روزها کیفیت سرعت اینترنت و آنتندهی اپراتورها به اذعان بسیاری از کاربران، پایین آمده و موجب نارضایتی شده است. در این میان هرازچندگاهی مسوولان وزارت ارتباطات با استناد به گزارشهای جهانی اعلام میکنند که در حوزه موبایل جایگاه ایران در جهان خوب و حتی نسبت به دولت قبل بهتر است.
از سوی دیگر، پس از ایجاد محدودیت برای برخی از پلتفرمهای خارجی از سال گذشته، مساله کاهش سرعت و کیفیت اینترنت بیش از پیش مطرح و احساس شد، بنابراین با گذشت حدود یک سال و در شرایطی که وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اعلام کرد سرعت اینترنت نسبت به ابتدای دولت دو برابر شده، تجربه کاربران حاکی از آن است که از کیفیت اینترنت به ویژه اینترنت همراه اپراتورهای تلفن همراه راضی نیستند و با سرعت پایین دانلود به ویژه آپلود روبهرو میشوند. با توجه به رشد روزافزون فعالیت افراد در فضای مجازی و اینکه این امر امروزه نقش پررنگی در زندگی روزمره افراد پیدا کرده و بسیاری از مردم کسبوکار دیجیتالی را به عنوان شغل خود انتخاب کردهاند، بنابراین همه یا مشتری این فضا هستند یا فردی از خانواده آنها، ارائهدهنده خدمات در این فضاست.
اختلال در اینترنت ۳۰ درصد کاهش پیدا کرده است
بر همین اساس وزیر ارتباطات در تازهترین سخنان خود میگوید دلیل مشکلات فعلی در شبکه اینترنت کمکاریهایی است که در ۱۰ سال اخیر شده و روی زیرساختها سرمایهگذاری لازم انجام نشده است. عیسی زارعپور، در حاشیه جلسه روز گذشته
(۲۶ مهر ماه) هیات دولت در جمع خبرنگاران از نتایج جلساتی که برای بررسی وضعیت شبکه اینترنت برگزار شده است، خبر داد و گفت: کمیتهای برای وضعیت اینترنت در شورای عالی فضای مجازی تشکیل شده بود و راهکارها را بررسی کردیم. راهکارهای کوتاهمدتی هم برای رفع مشکلات پیشنهاد شد که اعمال کردیم. الان دو ماه است که زمان تاخیر در شبکه حدودا ۳۰ درصد کاهش پیدا کرده است. هر روز در تلاش برای ارتقای کیفیت شبکه هستیم.
عیسی زارعپور در حالی از ارتقای کیفیت شبکه در دو ماه گذشته خبر میدهد که جدیدترین آمارهای «اسپیدتست» از وضعیت اینترنت سیار و ثابت از افت رتبه ایران خبر میدهد. طبق گزارش ماه سپتامبر اسپیدتست، سرعت اینترنت سیار کشور سه پله و اینترنت ثابت یک پله افت کرده است. طبق این گزارش ایران در این ماه در سرعت اینترنت موبایل میانه سرعت ۶۷/۳۱ را تجربه کرده که اگرچه نسبت به ماه آگوست اندکی بیشتر بوده، اما رتبه ایران در این یک ماه سه پله افت داشته است. میانه سرعت اینترنت ثابت کشور در این یک ماه کاهش پیدا کرده و از ۹۲/۱۱ به ۶۶/۱۱ رسیده و باعث شده رتبه ایران در این بخش هم با یک پله افت، ۱۵۳ باشد.
با این حال وزیر ارتباطات همانطور که پیش از این بسیاری از مشکلات شبکه را مرتبط با گذشته و دولتهای قبل دانسته بود، روز چهارشنبه هم بار دیگر تکرار کرد: «برخی سرمایهگذاریها در زیرساختهای شبکه در گذشته انجام نشده بود و به اندازه ۱۰ سال کمکاری داشتیم.» با وجود این، به گفته او، وزارت ارتباطات هر روز در تلاش است تا کیفیت شبکه اینترنت کشور را ارتقا دهد.
اینترنت فعلا گران نمیشود
با وجود اینکه هفته گذشته فعالان حوزه ارتباطات و اینترنت، گران شدن اینترنت و افزایش قیمت بستههای اینترنتی را ضروری دانسته بودند، اما وزیر ارتباطات اعلام کرد «فعلا برنامهای برای گران شدن بستههای اینترنتی نداریم». او در ادامه اضافه کرد: « این حوزه در دست بخش خصوصی است که اگر نتواند سرمایهگذاری کند، کیفیت شبکه پایین میآید و باید یک فکری برای آن کرد.» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به مهلت اعلام شده دوماهه برای بررسی وضعیت اینترنت گفت: این یک مهلت دوماهه نبوده بلکه کمیتهای برای بررسی وضعیت اینترنت در مرکز ملی فضای مجازی تشکیل و جلسات متعددی برگزار شد. زارعپور افزود: دلایلی استخراج شد که برخی از این دلایل تاریخی است و من بارها در صحبتهایم اشاره کردهام که در برخی زیرساختهای شبکه، سرمایهگذاری لازم در گذشته صورت نگرفته است. او بیان کرد: راهکارهای کوتاهمدتی نیز پیشنهاد شد و اعمال کردیم. اکنون حدود دو ماه است که زمان تاخیر در شبکه حدود ۳۰ درصد کاهش پیدا کرده است و داشبوردهای مدیریتی این را نشان میدهد. وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات خاطرنشان کرد: این مسیر ادامه دارد و هر روز برای ارتقای کیفیت شبکه در تلاش هستیم.
شرط فعالیت اینترنت ماهوارهای رعایت قواعد سرزمینی ما است
موضوع اینترنت ماهوارهای در یک هفته اخیر داغتر از همیشه مطرح شده است. مرکز پژوهشها براساس گزارشی اتصال به اینترنت ماهوارهای در ایران را قطعی دانسته، اما اعتقاد دارد سیاستمداران باید از منافع ملی در برابر این فناوری حفاظت کنند. وزیر ارتباطات هم پیش از این شرط فعالیت این فناوری در ایران را «رعایت لندینگ رایت» دانسته بود و در جلسه روز چهارشنبه هیات دولت هم به خبرنگاران گفت: «به هر فراهمکننده اینترنت ماهوارهای که قواعد سرزمینی جمهوری اسلامی را رعایت کند خوشامد میگوییم و دستش را به گرمی میفشاریم.»
او از مطرح شدن این موضوع در اتحادیه بینالمللی مخابرات نیز خبر داده و توضیح داد: «در سال ۱۴۰۰ قواعد سرزمینیمان را به اپراتورهای مطرح اینترنت ماهوارهای ابلاغ و اعلام کردیم و در اتحادیه بینالمللی مخابرات و در کمیسیون تنظیم مقررات جهانی پروندهای را باز کردیم و این نهاد مصوب کرد که ارائهدهندگان خدمات اینترنت ماهوارهای مخصوصا «اسپیسایکس» باید ضوابط جمهوری اسلامی ایران را رعایت کنند.»