13 - 08 - 2024
از دست دادن کانال 2 میلیون واحدی
«جهانصنعت»- دیروز شاخص کل بورس تهران کانال 2میلیون واحدی را از دست داد. در معاملات روز دوشنبه 22مردادماه 1403، شاخص کل بورس تهران 4هزار و 721واحد نسبت به روز کاری گذشته پایینتر ایستاد و به سطح یک میلیون و 998هزار و 653واحد رسید. شاخص کل هموزن بورس نیز با ریزش 847واحدی در رقم 633هزار و 706واحدی ایستاد. شاخص کل فرابورس 18واحد افت کرد و به رقم 20هزار و 685واحد رسید. شاخص هموزن فرابورس نیز با کاهش 117واحدی به سطح 109هزار و 146واحد رسید.
خروج پول حقیقی از بورس تهران
روز دوشنبه خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی برای دوازدهمین روز متوالی منفی شد و 327میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد. دیروز نماد فولاد بیشترین خروج پول حقیقی را داشت که ارزش آن 64میلیارد تومان بود. پس از فولاد، نمادهای وبملت، فملی، نوری و شستا بیشترین خروج پول حقیقی را داشتند. در سوی دیگر، بیشترین ورود پول حقیقی به نمادهای وبانک، نیان، وخاور، کایزد و بوعلی تعلق داشت.
نمادهای اثرگذار بر شاخص کل
دیروز فولاد، فملی و شپنا نمادهای قرمزپوش بورس بودند که بیشترین اثر را در افت شاخص کل بورس داشتند. در سوی دیگر بوعلی، حکشتی و وبانک نمادهای سبزی بودند که بیشترین اثر مثبت را بر شاخص داشتند. در فرابورس نیز نمادهای فصبا، آریا و زاگرس بیشترین اثر کاهنده را بر شاخص کل داشتند و نمادهای شاوان، ساوه و نیان بیشترین اثر افزایشی را بر شاخص داشتند. در بین نمادهای پرتراکنش بورس دیروز نماد فولاد بیشترین تراکنش را داشت و وبملت و ذوب در رتبههای بعدی بیشترین تراکنش قرار گرفتند. در فرابورس نیز خنور، فصبا و وسپهر بیشترین تراکنش را داشتند.
ارزش معاملات سهام
دیروز ارزش معاملات کل بازار سهام به 42هزار و 905میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه 35هزار و 746میلیارد تومان بود و 83درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز تشکیل داد. ارزش معاملات خرد نیز با افزایش 5درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم هزار و 734میلیارد تومان رسید.
پرمعاملهترین سهمها
در معاملات دیروز نماد فملی بیشترین ارزش معاملات بازار سهام را به خود اختصاص داد که ارزش معاملات آن 64میلیارد تومان بود. پس از فملی، فولاد بیشترین ارزش معاملات را داشت و وبملت رتبه سوم بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص داد و پس از آن، دو نماد وخاور و نوری در رتبههای بعدی بیشترین ارزش معاملات قرار گرفتند. حجم معاملات سهام ذوب با تعداد 339میلیون و 627هزار و 336سهم در صدر قرار گرفته است. وبملت در رتبه دوم بیشترین حجم معاملات بازار قرار گرفت و رتبه سوم به شستا تعلق داشت. دو نماد فولاد و وخاور نیز در رتبههای بعدی بیشترین حجم معاملات بازار قرار داشتند.
صفهای خرید و فروش بورس
در معاملات دوشنبه، 47نماد صف خرید داشتند و 497نماد با صف فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صفهای خرید با افت 78درصدی نسبت به روز کاری قبل به 63میلیارد تومان کاهش یافت و مجموع ارزش صفهای فروش نیز با افزایش 56درصدی به رقم هزار و 259میلیارد تومان رسید. کارشناس بازار سرمایه گفت: نحوه تصمیمگیری در وضعیتهای بحرانی برای بازار سرمایه نشان از عدم آشنایی تصمیمگیران آن با سازوکار این بازار است. علی فراقی ضمن تشریح وضعیت بازار اظهار داشت: در زمانی قرار گرفتهایم که بازار سرمایه در یکی از ناامیدکنندهترین وضعیتهای خود قرار دارد و میتوان گفت تا به الان بیسابقه بوده است، گویا زمانی که میگوییم مگر از این بدتر هم میشود بازار خلاف آن را به ما نشان میدهد.
وی افزود: در حقیقت باید گفت بورس یک دستاورد برای مدیران حاضر بازار سرمایه و سیاستگذاران دستکم یک الی دو سال اخیر است که بازاری با چنین پتانسیلی را در این عصر تکنولوژی و گرایش بیشتر افراد در جهان و حتی ایران با توجه به گسترش اینترنت و امکان خرید و فروش به راحتی هرچه بیشتر و امکان ورود به آن در سریعترین حالت ممکن، به چنین وضعیت خرابی برساند.
این کارشناس بازار سرمایه اولین و مهمترین علت این اتفاق را مسیر انقباضی چهار ساله در اقتصاد عنوان کرد و گفت: این مسیر انقباضی روزبهروز بیشتر و بیشتر شده است و پس از آن رفتهرفته شاهد ستیز مستقیم در بسیاری از ارکانهای کشور با بازار سرمایه، چه به صورت مستقیم و غیرمستقیم بودهایم؛ موردی که شاید قبلتر به صورت عیان و واضح انجام نمیشد ولی در سالهای اخیر رفتهرفته به صورت واضح نمایان بوده است. فراقی معضل بعدی را عقبگرد بازار سرمایه از سکوهای بالارفتهای دانست که شاید سالها قبل آنها را فتح کرده بود، اجرای غلط برخی موارد بسیار سختتر از اجرای صحیح آنها بوده است، آنچنان که گویا بازار را به سمت دهههای گذشته بازگشت داد.
این فعال اقتصادی در ادامه ابراز داشت: در پله بعدی باید به این مورد اشاره کرد که در قسمتهای مختلف بازار شاهد چربش برخی مجوزها نسبت به قسمتهای دیگر بودیم، این مورد وزنه قسمتی از بازار را سنگینتر و بقیه قسمتها را به سمت حاشیهها هدایت میکرد و این عدم توازن در حال حاضر نیز گریبان بازار را گرفته است که یکی از آنها رشد ناگهانی مجوزهای انواع مختلف صندوقها در بازار بود، با توجه به اتفاقات چند سال اخیر که شاهد کاهش یکباره عمق بازار در معاملات بودیم شاهد رشد و تعدد یکباره چنین صندوقهایی نیز بودیم که با بازاری بیتوان و بیرمق مواجه شدند و عملا از تمام زوایا نقدشوندگی و پویایی در بازار را با چالشهایی جدیتر از گذشته رو به رو کرده است. فراقی با تاکید بر اینکه رشد میزان ریسکهای وارد شده به بازار (از لحاظ اتفاقات منطقهای و سیاستگذاریهای مختلف و شبانه و مواردی از این قبیل) نسبت به گذشته باعث شده شاهد یکی از پیشبینیناپذیرترین بازارهای چند سال اخیر باشیم، بیان کرد: حتی این بازار دستکمی از بازار در شرایط جنگ نداشته است (چون حداقل در شرایط جنگی به قطعیت در اکثریت موارد، بازار به یکباره تعطیل خواهد شد) که با اکثریت سبکها و شیوههای بررسی و تحلیلی قابل بررسی و پیشبینی نبوده است (یا حداقل میزان درصد موفقیت پیشبینیها بسیار ناچیز و متفاوت از شرایط واقعی بازار بوده است) و با توجه به این دیدگاه مهآلود بازار در آینده که امکان هیچگونه اظهارنظر مطمئنی نداشته است سیل عظیمی از سرمایهگذاران را به سمت خروج هدایت کرده، به گونهای که در طرف دیگر شاهد هیچگونه ورود دلگرمکنندهای به این بازار به واسطه موارد گفته شده و موارد دیگری که به آن اشاره نشد، نبودهایم و این یک هشدار جدی از هر جهت برای بازار سرمایه یک کشور و اقتصاد کشوری به وسعت جغرافیایی همچون ایران است.
فراقی با اشاره به تصمیمات ناکارآمد که به یکباره درخصوص بازار گرفته میشود، گفت: مورد جدیدی که خصوصا رفتهرفته تا به الان بسیار محسوس قابل مشاهده بوده نحوه تصمیمگیری در وضعیتهای بحرانی برای بازار سرمایه است که نشان از عدم آشنایی تصمیمگیران آن با سازوکار این بازار دارد، این مدل تصمیمگیری و همچنین فاصله واکنش برای تصمیمگیری باعث میشود تا ناکاراترین تصمیم لحاظ شود و علیرغم مشکلات عدیده در بازار شاهد معضلات جدیدی باشیم که اعتماد و جذابیت بازار را بیش از پیش در حاشیه قرار میدهد زیرا متولیان این بازار هیچ دلسوزی نسبت به آن ندارند.
این تحلیلگر بازار سرمایه در پایان با لازم دانستن تغییرات اساسی و بنیادی در بازار خاطرنشان کرد: هرچند مدتهاست بازار سرمایه با موارد مثبت و منفی مختلفی دست و پنجه نرم میکند، (میتوان گفت در این مسیر موارد منفی نسبت به موارد مثبت رشد بیشتری داشتهاند) اما همچنان این مسیر به اتمام نرسیده و انتظار میرود این مسیر ادامهدار به سمت بالا باشد، مگر شاهد تغییر بنیادین و اساسی در بازار یا اقتصاد باشیم تا باعث ترمیم بخشی از این عدم جذابیت و اعتماد شود زیرا چه قبول کنیم یا نکنیم یکی از مسیرهای پیشرفت و توسعه از این بازار گذر میکند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد