21 - 08 - 2024
از حضور سرزده پزشکیان تا مخالفت صریح با وزارت مومنی
گروه سیاسی- نمایندگان مجلس روز گذشته نیز همچون تمامی روزهای هفته جاری، از حوالی ساعت 8صبح و آغاز جلسه علنی نوبت صبح تا حوالی غروب و پایان نشست علنی نوبت بعدازظهر، صلاحیت چندنفر دیگر از وزیران پیشنهادی را مورد بررسی قرار دادند. آن هم در حالی که آنها در ادامه بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی در جلسه علنی نوبت بعدازظهر دوشنبه، پس از اتمام کار بررسی صلاحیت 11وزیر پیشنهادی، بخشی از روند بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی صمت را نیز به انجام رساندند و باتوجه به پایان مهلت برگزاری جلسه بعدازظهر دوشنبه مجلس، بخشی از کار بررسی صلاحیت محمد اتابک که مشخصا به دفاعیه و نطق این وزیر پیشنهادی اختصاص داشت، به جلسه نوبت صبح دیروز موکول شد؛ اتفاقی که باعث شد پس از به صدا درآمدن زنگ آغاز به کار جلسه علنی صبح دیروز مجلس ازسوی محمدباقر قالیباف، ابتدا محمد اتابک پشت تریبون قرار گیرد و ضمن دفاع از پیشینه و برنامههایش بهعنوان وزیر پیشنهادی صمت، به برخی انتقادهای مطرحشده از سوی نمایندگانی که در جریان نشست علنی بعدازظهر دوشنبه در مخالفت با وزارت او نطق کرده بودند، پاسخ دهد.
حضور ناگهانی پزشکیان در مجلس
نمایندگان در جلسات علنی نوبت صبح و بعدازظهر روز گذشته مجلس همچنین صلاحیت شماری دیگر از وزیران پیشنهادی از جمله وزیران پیشنهادی علوم، ارشاد، کشور، میراث فرهنگی و نفت را مورد بررسی قرار دادند و این در حالی بود که بهویژه در جریان بررسی صلاحیت گزینههای پیشنهادی پزشکیان برای اداره دو وزارتخانه کلیدی و راهبردی کشور و نفت، صحن علنی مجلس با حاشیههایی همراه شد. با این همه اما شاید یکی از مهمترین اتفاقاتی که در دقایق پایانی نشست علنی نوبت صبح دیروز مجلس رقم خورد، حضور ناگهانی رئیسجمهور در صحن پارلمان بود. پزشکیان که در روز نخست بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی، در ابتکاری جالبتوجه، بخش چشمگیری از مهلت 2ساعت و 30دقیقهای قانونی خود را به نمایندگان واگذار کرد تا به جای او، از کابینه پیشنهادی دفاع کنند، از ابتدای هفته نیز در جلسات جداگانهای که هرشب در نهاد ریاستجمهوری برگزار شده، گروههای مختلف نمایندگان را به پاستور دعوت کرد تا همزمان با برگزاری جلسات رای اعتماد و تلاشی که از طریق لابیهای گوناگون برای جلب حمایت مجلس انجام میدهد، به این ترتیب نیز شمار بیشتری از نمایندگان را با کابینه پیشنهادی همراه کند. ابتکاری که نشاندهنده شناخت عمیق پزشکیان از فضای مجلس است. در چنین فضایی بود که بسیاری از ناظران حضور ناگهانی پزشکیان در جریان نشست علنی روز گذشته مجلس را نیز اقدامی دیگر در راستای جلب اعتماد مجلس تفسیر کردند؛ بهویژه آنکه بلافاصله پس از حضور ناگهانی پزشکیان در صحن علنی مجلس، تصاویری از گپوگفت رئیسجمهور و شماری از نمایندگان در گوشهوکنار صحن نیز منتشر شد که نشان میداد او تا میزان چشمگیری موفق شده اعتماد نمایندگان به کابینه پیشنهادی را جلب کند.
با این همه اما چنانکه اشاره شد، جلسات علنی روز گذشته مجلس نیز بدون حاشیه و جنجال نبود. بهویژه وقتی نوبت به بررسی صلاحیت وزیر کشور رسید و نمایندگان متمایل به جریان اصلاحات که ازقضا مهمترین حامیان انتخاباتی پزشکیان نیز هستند، در قامت مخالفان این گزینه پیشنهادی پشت تریبون حاضر شدند و بعضا در نطقهایی کوبنده، از این سخن گفتند که انتخاب چهرهای اصولگرا با سابقه نظامی برای اداره وزارتخانه کلیدی کشور، با آنچه پزشکیان در ایام تبلیغات انتخاباتی درباره لزوم شنیدن صدای معترضان به سختگیریها و محدودیتهای سیاسی- مدنی وعده میداد، مغایرت دارد.
بررسی صلاحیت وزیران علوم و ارشاد؛ آرام و بیدردسر
پیش از آنکه نوبت به بررسی صلاحیت اسکندر مومنی بهعنوان وزیر پیشنهادی کشور برسد، بررسی صلاحیت حسین سیماییصراف برای اداره وزارت علوم در دستورکار مجلس قرار گرفت و پس از آنکه سخنگوی کمیسیون آموزش پشت تریبون رفت و از موافقت این کمیسیون تخصصی با وزارت سیماییصراف خبر داد، ابتدا علیرضا عباسی، محمد سراج و عبدالحسن همتیسراپرده در جایگاه ناطقان به مخالفت با وزارت این گزینه پیشنهادی پرداختند و سپس سیدمسعود خاتمی، سیدمحمد موحد، احمد مرادی و محمد بهرامیسیفآباد در موافقت با وزارت سیماییصراف نطق کردند. همچنین در ادامه این جلسه، بررسی صلاحیت عباس صالحشریعتی بهعنوان وزیر پیشنهادی ارشاد در دستورکار قرار گرفت تا در شرایطی که سخنگوی کمیسیون فرهنگی از موافقت این کمیسیون با وزارت این گزینه پیشنهادی خبر داد و هیچ نمایندهای نیز برای مخالفت با وزارت او پشت تریبون نرفت، بنابر قانون، هیچ نمایندهای نیز در موافقت با وزارت او صحبت نکند.
جنجال بر سر وزارت سردار مومنی!
پس از اتمام کار بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی علوم و ارشاد، بالاخره نوبت به بررسی صلاحیت اسکندر مومنی برای تصدی وزارت کشور رسید. وزارتخانهای که باتوجه به گستردگی حوزه فعالیتهایش، ابتدا لازم بود نظر تخصصی 3کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس، امنیت ملی و سیاست خارجی و عمران اعلام شود و جالب آنکه در حالی سخنگویان این 3کمیسیون اعلام کردند که هر 3کمیسیون تخصصی با وزارت اسکندر مومنی موافق هستند اما ولیالله بیاتی که بهعنوان سخنگوی کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس پشت تریبون رفت تا گزارش این کمیسیون را درباره وزارت مومنی قرائت کند، در بخشی از سخنانش اعلام کرد: «با توجه به ارتباط سوابق ایشان و عضویت در نیروی انتظامی و سپاه پاسداران، این کمیسیون وزیر پیشنهادی را مشروط به اجرای برنامهها فردی توانمند دانسته است!»
مخالفان نمادین وزیر پیشنهادی کشور
اتفاق عجیبتر در جریان بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی کشور اما زمانی رقم خورد که بالاخره نوبت به اظهارنظر مخالفان وزارت این گزینه پیشنهادی رسید. آنجا که دونفر از 3نمایندهای که در مخالفت با وزارت مومنی نطق کردند، تاکید داشتند که ابراز مخالفتشان با این گزینه پیشنهادی، «نمادین» است! بدین ترتیب مصطفی پوردهقان و حمیدرضا گودرزی که بهعنوان دوموافق نخست وزارت مومنی نطق میکردند، هر دو در بخشی از سخنانشان تاکید کردند که مخالفتشان به وزارت این گزینه پیشنهادی «نمادین» است تا تنها کسی که با جدیت در مخالفت با وزارت مومنی اظهارنظر کند، کسی نباشد مگر محمد باقریبناب!
مصطفی پوردهقان که از جمله حامیان پزشکیان در مجلس است، در بخشی از نطق خود در مخالفت با وزیر پیشنهادی کشور نیز از رویکرد کلی رئیسجمهور در راستای «تشکیل دولت وفاق ملی» استقبال کرد و در عین حال گفت که باوجود حمایت از دولت، اما انتقاداتمان را هم به رئیسجمهور مطرح کرده و مطرح خواهیم کرد!
این نماینده مجلس همچنین با اشاره به ویژگیهای فردی اسکندر مومنی بهعنوان «فردی منظم، مومن، پاکدست و آشنا به برنامههای حوزههای انتظامی و امنیتی»، گفت: «با این حال در بدنه وزارت کشور کارکنان متعهد، منظم، متخصص، فعال و باسوادی حضور دارند که در دولتهای مختلف ذبح سیاسی شدند و در گوشهای از وزارتخانه مهم کشور خاک میخورند؛ آنها به واسطه افکار سیاسیشان حذف شدند.» او با یادآوری وعدههای وزیر پیشنهادی کشور مبنیبر پایبندی بر مشی و رویکرد اعتدالی گفت: «انتظار میرود آقای مومنی از سرمایههای اجتماعی استفاده کرده و افراد غیرمتخصص را کنار بگذارند.» او با بیان اینکه «ما در حوزههای اجتماعی با مسائل تنشزا و ناهنجاریهای اجتماعی و فرهنگی مواجه میشویم»، از مومنی خواست که درصورت دریافت رای اعتماد از مجلس برای حل آن از ابزارهای انتظامی و امنیتی استفاده نکند و آنها را با نگاه فرهنگی و اجتماعی حل کند. پوردهقان همچنین گفت: «از سردار مومنی میخواهیم با عینک سیاسی به استانها نگاه نکند.»
حمیدرضا گودرزی با تاکید بر اینکه بهرغم نامنویسی بهعنوان مخالف وزارت مومنی، به او رای موافق خواهد داد، گفت: «از ۲۴۰نفر نماینده متقاضی برای صحبت هم ۲۱۲نفر بهعنوان موافق نامنویسی کردند.» این نماینده مجلس نیز با اشاره به گستردگی حوزه فعالیت وزارت کشور، از سردار مومنی خواست که درصورت دریافت رای اعتماد از مجلس، «در انتخاب استانداران، فرمانداران، بخشداران و دهیاران و همچنین در سازمان شهرداری و دهیاریها دقت فراوانی کند» و با بیان اینکه «سردار مومنی را به نظم و انضباط میشناسند»، گفت: «انتظار میرود به مولفههایی همچون تامین آزادی، سرمایه اجتماعی، اجرای سیاستهای عمومی و استفاده از مشارکتهای عمومی در اداره کشور توجه شود.» نکته جالبتوجه در جریان نطق این نماینده مجلس که بهعنوان مخالف نامنویسی کرده بود، اما عملا در موافقت با وزارت مومنی نطق میکرد، این بود که محمدباقر قالیباف پیش از آنکه نطق او تمام شود، مانع از ادامه سخنرانی شد و از محمد باقریبناب خواست تا بهعنوان آخرین نماینده مخالف وزارت مومنی در جایگاه ناطقان حاضر شود. نمایندهای نزدیک به جریان اصلاحات که درواقع تنها نمایندهای بود که بهواقع در مخالفت با وزارت مومنی نطق کرد.
نطق طوفانی نماینده روحانی علیه وزیر نظامی
این نماینده معمم مجلس دوازدهم با اشاره به پیشینه نظامی وزیر پیشنهادی کشور تصریح کرد: «امام و رهبری گفتند فرد نظامی در مناصب سیاسی نباشد و صراحت دارند که نباید نیروهای نظامی و انتظامی وارد مسائل سیاسی، باندی و گروهی شوند.» او وزارت کشور را «مادر وزارتخانهها» توصیف کرد و گفت: «شاید گفتن این مطالب سخت باشد اما باید در تاریخ ثبت شود، پزشکیان باید روز چهارشنبه {روز پایانی بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی و پیش از رایگیری} بهصورت شفاف توضیح دهد که چه شد مومنی را بهعنوان وزیر کشور انتخاب کرد.»
باقریبناب که «دلیل مخالفتش با وزارت مومنی» را این گفته پزشکیان عنوان کرد که گفته بود «کابینه را از افراد متخصص و کارشناس انتخاب میکنم»، در ادامه گفت: «آیا مومنی در مسائل سیاسی و اقتصادی تخصص دارد؟ احسنت! انشاءالله در محضر خداوند پاسخ میدهید که بله، تخصص دارد!» او گفت: «مومنی در کدام دانشگاه درس خوانده؟ نه تجربه دارد و نه علم، در صورتی که وزیر کشور باید تجربه و علم کافی داشته باشد. کسی که نه علم و نه تجربه دارد را نباید در وزارتخانهای بگذاریم که لازم است وزیر آن مسائل سیاسی، اجتماعی و آسیبها را درک کند. وحیدی (وزیر کشور دولت سیزدهم) چقدر با سمنها جلسه داشته؟ استانداران او تا چه اندازه موفق بودند؟!» او گفت: «خانواده وزارت کشور، چندهزار نفر است؟! آیا نمیشد یکی از استانداران یا یکی از معاونان استانداران بهعنوان وزیر کشور معرفی شوند؟! بیش از 4دهه از انقلاب اسلامی میگذرد، نتوانستیم یک وزیر کشور تربیت کنیم و بگوییم این فرد با چنین سابقهای میتواند وزیر کشور شود؟! این همه دانشگاه و استاد داریم؛ آیا نمیتوانستیم یک نفر از این میان استادان دانشگاه را بهعنوان وزیر کشور معرفی کنیم؟! آیا این توهین به دانشگاه و استادان نیست؟!» او با تاکید بر اینکه «مجلس باید به مردم و به کارمندان وزارت کشور پاسخگو باشد»، گفت: «اگر پزشکیان میخواست به برخی جریانهای سیاسی حالی بدهد، نباید از وزارت کشور هزینه میکرد!» او با تاکید بر اینکه «چندسال دیگر بار دیگر فصل انتخابات از راه میرسد»، گفت: «نمیدانم پزشکیان مجددا کاندیدا میشود یا خیر اما مردم ناراضی هستند! صراحتا میگویم مردم میخواهند در انتخابات شوراها و ریاستجمهوری در سالهای ۱۴۰۶ و ۱۴۰۷ شرکت کنند؛ کاری نکنید که مشارکت ۲۰درصد شود!» او همچنین با انتقاد نسبت به عملکرد سردار مومنی در ستاد مبارزه با مواد مخدر و پلیس راهور، اضافه کرد: «مومنی چه تضمینی میدهد که اتوبوسی و از جاهای دیگر نیرو وارد وزارت کشور نکند؟! باید پاسخگو باشد که این کار را انجام میدهد یا خیر. آیا روندی را که در دوران وحیدی انجام شد، تکرار میکند یا خیر؟! همکاران حواستان باشد که دوباره کلاه سرتان نرود!» باقریبناب همچنین با هشدار نسبت به خطرات «جریان انحرافی» و نفوذ این جریان سیاسی در «کابینه و مجلس» گفت: «جریان انحرافی در مجلس نفوذ دارد، به کسانی که آنها رای بدهند، رای ندهیم!»
اذعان مومنی بر حق نقد و اعتراض ملت
به هر تفسیر پس از اظهارات دونمایندهای که بهصورت «نمادین» با وزارت مومنی مخالفت کردند و آنچه باقریبناب بهعنوان تنها مخالف واقعی وزارت این وزیر پیشنهادی مطرح کرد، نوبت به عباس صوفی، محمد میرزایی، نصراله پژمانفر و سیدحسن هاشمی، 4نماینده اصولگرای مجلس رسید تا در موافقت با وزارت این گزینه پیشنهادی اظهارنظر کنند و پس از آن نیز مومنی در جایگاه ناطقان حاضر شد و به تشریح برنامههایش برای اداره وزارت کشور پرداخت و از جمله با تاکید بر اینکه «مردم سرمایه اصلی و پشتوانه اصیل نظام هستند»، گفت: «مردم به حکم قانون اساسی و با رعایت سازوکارهای قانونی حق نقد و اعتراض دارند. باید به متن جامعه باور داشت، با آنان گفتوگو کرد و به حقوق و آزادیهای آنان احترام گذاشت.»
موافقان اصلاحطلب و مخالفان اصولگرای صالحیامیری
در حالی که در ادامه نوبت به بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی رضا صالحیامیری برای اداره وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی رسید، سخنگوی کمیسیون صنایع که یکی از دوکمیسیون تخصصی مرتبط با حوزه فعالیت این وزارتخانه بود، از موافقت با این گزینه پیشنهادی خبر داد و سخنگوی کمیسیون فرهنگی بهعنوان دیگر کمیسیون تخصصی مرتبط با حوزه فعالیت این وزارتخانه، اعلام کرد که مخالف این گزینه پیشنهادی است. این در حالی بود که سیدحمیدرضا کاظمی، زهرا خدادادی، جهانبخش فلاوند و عبدالوحید فیاضی که ازجمله نمایندگان نزدیک به جریان اعتدالی هستند، در موافقت با وزارت صالحیامیری نطق کردند و اسماعیل سیاووشی، علی خضریان، ابراهیم رضایی و روحاله نجابت بهعنوان 4نماینده اصولگرای مجلس، در مخالفت با این گزینه پیشنهادی نطق کردند.
تلاش پاکنژاد برای تصدی وزارت نفت
در ادامه بررسی صلاحیت محسن پاکنژاد بهعنوان وزیر پیشنهادی نفت در دستور کار صحن علنی مجلس قرار گرفت و در حالی که پیش از این کمیسیون انرژی بهعنوان یکی از دوکمیسیون تخصصی مرتبط با حوزه فعالیت این وزیر پیشنهادی اعلام کرده بودند که مخالفت وزارت پاکنژاد است، دیروز با اشاره به درخواست وزیر پیشنهادی نفت برای برگزاری جلسه مجدد با اعضای کمیسیون و ارائه برنامه جدید، از موافقت با این گزینه پیشنهادی خبر داد. همزمان کمیسیون صنایع نیز اعلام کرد که موافق وزارت این گزینه پیشنهادی است و پس از آن نیز موافقان و مخالفان این گزینه پیشنهادی پشت تریبون رفتند و در نهایت نیز پاکنژاد برنامههایش را برای اداره این وزارتخانه کلیدی تشریح کرد.
پزشکیان از نمایندگان مجلس خواست پایبندی به وفاق را در عمل نشان دهند
هیچ وزیری بدون مشورت با سطوح عالی کشور معرفی نشد
«جهانصنعت»- مسعود پزشکیان که از ابتدای هفته جاری، همزمان با آغاز روند بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی در صحن علنی مجلس، در دیدارهای شبانه در نهاد ریاستجمهوری میزبان گروههای مختلف نمایندگان است، شامگاه دوشنبه نیز در دیدارهای جداگانه، پای صحبتهای نمایندگان جدیدالورود و همچنین نمایندگان دو استان خوزستان و لرستان نشست و در هرکدام از این جلسات نیز چند کلامی صحبت کرد. رئیسجمهور که در این نشست نیز بار دیگر بر ضرورت اجرای سند چشمانداز کشور بهعنوان یکی از اولویتهای دولت در مسیر پیشرفت کشور تاکید کرد، در این رابطه گفت: «این سند به لحاظ علمی از جمله اسناد قابل دفاع و ارزشمندی است که اجرای آن نیازمند بهرهگیری از توان مدیران کاردان، کارشناس و با تجربه است.» پزشکیان البته در حالی ابراز امیدواری کرد که دولت چهارم بتوانند با کمک مجلس و پس از آنکه نمایندگان به تمامی وزیران پیشنهادی رای اعتماد دادند، نسبت به تحقق و اجرای کامل این سند اقدام کند که این سند بالادستی همچون دیگر اسناد و برنامههای توسعه مشابه، زمانمند است و باتوجه به بازه زمانی 20سالهای که در بدو تدوین و تصویب آن در سال 83 برای اجرایش درنظر گرفته شده، عملا کمتر از یکسال تا پایان مهلت قانونی اجرای آن باقی مانده است. نکتهای که پزشکیان نه در جریان سخنانش شامگاه دوشنبه در جمع نمایندگان جدیدالورود به آن اشاره کرده و نه البته در هیچیک از دیگر نوبتهایی که در این رابطه اظهارنظر کرده است!
هرچند صحبت از اجرای سند چشمانداز، تنها نکته تکراری نطق شامگاه دوشنبه پزشکیان در جمع نمایندگان نبود و او در آن دیدار با نمایندگان جدیدالورود، همچنین بار دیگر به «پرهیز از اختلافات داخلی و ایجاد وحدت و همگرایی در کشور» بهعنوان «رمز موفقیت و غلبه بر مشکلات» اشاره کرد و در ادامه یادآور شد: «امروز مهمترین دغدغه دولت کاستن از فاصله مردم و حاکمیت و تامین رضایت مردم است و برای هر فرد همفکر و همعقیده با ما در این مسیر، میدان خدمت باز است.» پزشکیان در پایان سخنانش، اهمیت تعامل مجلس و دولت را نیز مورد تاکید قرار داد و گفت: «هیچیک از وزیران پیشنهادی بدون مشورت با سطوح عالی کشور به مجلس معرفی نشدهاند و همانگونه که دولت به شعار وفاق ملی عمل کرد، اکنون از مجلس و نمایندگان نیز انتظار میرود، پایبندی به وفاق را در عمل نشان دهند.»
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد