24 - 10 - 2019
اروپا راهش را از والاستریت جدا کرد
برخلاف شاخصهای بورسی در آسیا و آمریکا، شاخصها در اروپا سبزپوش باقی ماندند. با وجود آنکه مقامات و دیپلماتهای اروپایی و انگلیسی به توافق اولیه در مذاکرات چگونگی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا رسیدهاند، به نظر میرسد هنوز اختلافات بین اروپاییها با پنجمین اقتصاد بزرگ جهان به طور کامل حل نشده است.
مجلس انگلیس که پیشتر در لایحهای خواهان تمدید زمان خروج این کشور از اتحادیه اروپا شده بود با جدول زمانبندی شده توسط دولت این کشور برای خروج از اتحادیه اروپا مخالفت کرد هر چند که با توجه به موافقت شکننده نمایندگان با لایحه پیشنهادی اتحادیه اروپا و دولت در خصوص برگزیت، معاملهگران به خروج از بنبست امیدوار باقی ماندند. کیم ماندی، استراتژیست ارشد بازارهای ارز در موسسه «سیبیای» گفت: اگر مجلس با توافقنامه فعلی موافقت نکند باید شاهد ریزش پوند و بورس باشیم. ریسک یک خروج بدون توافق نسبت به گذشته خیلی کمتر شده اما ممکن است دولت در صورت تداوم مخالفتهای پارلمان با برگزیت، مجلس را منحل و انتخابات مجدد برگزار کند.
به گزارش «جهان صنعت» به نقل از رویترز بوریس جانسون – نخست وزیر انگلیس – گفته است که فعلا منتظر تصمیم اتحادیه اروپا در خصوص تمدید مهلت قانونی خروج انگلیس از این اتحادیه باقی میماند. با این حال یک منبع آگاه در دولت وی به رویترز گفته است که اگر اتحادیه اروپا با تاخیر موافقت کند، چارهای جز انحلال پارلمان انگلیس و برگزاری انتخابات باقی نخواهد ماند.
کیوسوکه سوزوکی- استراتژیست بازار ارز در بانک «سوسیه ژنرال» – گفت: تنها دو سناریو در خصوص حوادث آینده محتمل است: یا اتحادیه اروپا آن قدر صبر کند که پارلمان و دولت انگلیس به توافق برسند و یا این که انتخابات زودهنگام برگزار شود. در هر دو صورت فکر میکنم برگزیت به تعویق خواهد افتاد.
از طرف دیگر چین و آمریکا نیز به رسیدن به توافق تجاری نزدیکتر شدهاند. مقامات چینی به آمریکاییها پیشنهاد کردهاند که بخش بزرگی از سویای وارداتی این کشور از آمریکا را از شمول تعرفهها خارج کنند. طرف آمریکایی نیز از احتمال افزایش تعرفه روی محصولات چینی در صورت تداوم پیشرفتهای مثبت سخن گفته است.
یوشینوری شیگیمی – استراتژیست ارشد بازارهای جهانی در بانک «جی پی مورگان» – نیز گفت: در حالی که آمریکا روند افزایش تعرفهها را به حال تعلیق درآورده است، هنوز سخت است انتظار داشته باشیم همه چیز به سرعت حل و فصل شود.در والاستریت شاخصها همگی ریزشی بودند تا جایی که شاخص «داوجونز ایدانستریال اوریج» ۱۵٫/۰ درصد ریزش کرد و به ۲۶ هزار و ۱۰/۷۸۸ واحد رسید، شاخص «اساند پی ۵۰۰» با ۳۶/۰ درصد کاهش تا سطح ۹۹/۲۹۹۵ واحدی پایین رفت و دیگر شاخص مهم بورسی یعنی «نزدک کامپوزیت» با کاهش ۱/۰ درصدی در سطح ۳۰/۸۱۰۴ واحدی بسته شد.در دیگر مناطق جهان و در معاملات بازارهای بورس در اروپا، شاخصها عملکرد بهتری داشتند تا جایی که شاخص «فوتسی ۱۰۰» بورس لندن با افزایش ۱۳/۰ درصدی تا ۴۹/۷۲۱۲ واحد بالا رفت، شاخص «کک ۴۰» بورس پاریس با افزایش ۱۷/۰ درصدی در سطح ۶۹/۵۶۵۷ واحد بسته شد و شاخص «دکس ۳۰» بورس فرانکفورت در آلمان با افزایش ۰۵/۰ درصدی و ایستادن در سطح ۱۲ هزار و ۷۵۴.۶۹ واحدی به کار خود خاتمه داد. در مادرید شاخص «ایبکس ۳۵» حدود ۲۳/۰درصد پایین رفت و به ۲۰/۹۳۸۰ واحد رسید.
از سوی دیگر در معاملات بورسهای آسیا، شاخص «نیک کی ۲۲۵» بورس توکیو ژاپن با صعود ۳۸/۰ درصدی تا سطح ۲۲ هزار و ۴۷/۶۳۵ واحدی بالا رفت، شاخص «هانگ سنگ» بورس هنگکنگ با ریزش ۸۹/۰ درصدی به ۲۶ هزار و ۷/۵۴۷ واحد رسید. در چین شاخص «شانگهای کامپوزیت» با ریزش ۳۷/۰ درصدی در سطح ۶۶/۳۸۸۱ واحد بسته شد. در استرالیا و کره جنوبی شاخصها صعودی بودند.
در بازار طلای سیاه، هر بشکه نفت «وست تگزاس اینترمدییت» با ۷۵/۰ درصد کاهش به ۰۷/۵۴ دلار رسید و نفت خام برنت دریای شمال با کاهش ۴۵/۰ درصدی به ازای ۴۳/۵۹ دلار در هر بشکه مبادله شد.
همچنین در بازار فلزات گرانبها، بهای هر اونس طلا برای تحویل فوری با افزایش ۱/۰ درصدی به ۱۳/۱۴۸۹ دلار رسید. هر اونس نقره با افزایش ۲/۰ درصدی به ازای ۵۴/۱۷ دلار مبادله شد.
رشد فزاینده طلا و مس جهانی
همچنین قیمت طلا در معاملات روز چهارشنبه در بازارهای آسیایی با رشد چشمگیری همراه شد. معاملات طلا در بازارهای جهانی در حالی ساعات معاملاتی دیروز را با روند صعودی همراه کرد که خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، تاثیر بالقوهای در رشد قیمت این فلز گرانبها داشته است.
قیمت هر اونس طلا در معاملات آتی آمریکا با رشد ۴/۰ درصدی به هر اونس یک هزار و ۴۹۲ دلار رسید.
این در حالی است که در پایان ساعات کاری دیروز، پارلمان بریتانیا به کلیات طرح بوریس جانسون، نخست وزیر این کشور برای توافقنامه برگزیت (جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا) رای مثبت داد اما زمانبندی پیشنهادی وی را رد کرد. اگر طرح دوم جانسون رای میآورد این کشور میتوانست طبق خواسته جانسون، اتحادیه اروپا را در تاریخ ۳۱ اکتبر (۹ آبان) بهطور رسمی ترک کند.
نمایندگان مجلس عوام بریتانیا در نخستین رایگیری با ۳۲۹ رای موافق و ۲۹۹ رای مخالف به کلیات توافق برگزیت که بین نخستوزیر بریتانیا و اتحادیه اروپا حاصل شد، رای مثبت دادند. این برای نخستین بار بود که نمایندگان پارلمان بریتانیا به توافقنامه خروج این کشور از اتحادیه اروپا رای مثبت میدهند.
از سوی دیگر مذاکرات آمریکا و چین در خط مقدم رویدادهای اقتصادی در بازارهای جهانی است. لو یوچنگ، وزیر خارجه چین اعلام داشته در هفته جاری آمریکا و چین به توافقی ضمنی خواهند رسید. وی اظهار داشت: اگر هر دو طرف به منافع یکدیگر احترام بگذارند به نظر میرسد این توافق زودتر از موعد به دست آید.
البته برخی از کارشناسان پیشبینی کردهاند که توافقی ضمنی میان دونالد ترامپ و شی جینگپینگ در نشست سالانه همکاریهای اقتصادی آسیا پاسیفیک در شیلی که اواسط ماه نوامبر برگزار میشود به امضا خواهد رسید.
در این میان یکی از منتقدان به سیاستهای اقتصادی دونالد ترامپ، رییس بانک مرکزی اروپاست. کریستین لاگارد رییس جدید بانک مرکزی اروپا، گفته جنگ تجاری دونالد ترامپ رییسجمهوری آمریکا، با چین رشد اقتصادی جهان را مختل کرده و خود او میتواند این فشار را از دوش اقتصاد جهان بردارد.
کریستین لاگارد چند روز پیش از احراز رسمی کرسی ریاست بانک مرکزی اروپا در گفتوگو با شبکه خبری سیبیاس در مورد نقش ترامپ در چالشهای اقتصاد جهانی گفت: فکر میکنم کلیدهای زیادی برای گشودن قفل باب بیاعتمادی و ریسکهای فزاینده وجود دارد اما بزرگترین کلیدی که اکنون در دست ترامپ است ایجاد قطعیت در تجارت و پیشبینیپذیر کردن آن است چرا که در غیر این صورت دنیا به سمت ایجاد سپر دفاعی در مقابل ریسکهای فزاینده حرکت میکند و این سپر چیزی جز افزایش پسانداز و ذخایر مالی و کالایی نیست؛ اقدامی که در عمل موجب کند شدن روند توسعه اقتصادی میشود.
رییس سابق صندوق بینالمللی پول تصریح کرده که بیثباتی ناشی از وقوع جنگ تجاری میان چین و آمریکا مهمترین دلیل کاهش رشد اقتصادی جهان به کمترین حد از سال ۲۰۰۸ میلادی تاکنون است. اما از سوی دیگر، ناآرامیها در هنگکنگ برخی نگرانیها را در خصوص این توافقنامه ایجاد کرده است. براساس گزارش روزنامه فایننشال تایمز، پکن قصد دارد فرماندار هنگکنگ را به دلیل این آشوبها عزل کند.
اوضاع در آمریکای جنوبی نیز نابسامان است و درگیریهای شیلی روی قیمت معادن مس این کشور تاثیرگذار بوده است. در جریان پنجمین روز اعتراضها در پایتخت شیلی که به بهانه افزایش قیمت بلیت مترو آغاز شد، معترضان ضمن مختل کردن سیستم حمل و نقل عمومی در مرکز شهر سانتیاگو به درگیری با پلیس ادامه دادند.
هزاران شیلیایی با تجمع در مرکز پایتخت این کشور اعتراض خود را نسبت به آنچه بیعدالتی و هزینه بالای زندگی عنوان شد، ابراز کردند که جریان آن شمار کشتهشدگان این اعتراضها به ۱۶ تن رسید و تعداد بازداشتشدگان توسط پلیس از دو هزار و ۶۰۰ نفر فراتر رفت.
اعتصاب کارگران و نبود نیروی کار در معادن موجب افزایش قیمت مس در بازارهای جهانی شده است در حالی که شیلی یکی از بزرگترین تولیدکنندگان مس در دنیا شناخته میشود. قیمت مس به این ترتیب، به بالاترین حد خود در یک ماه اخیر صعود کرده است.
معاملات مس برای تحویل سه ماهه در بازار لندن با ۲/۰ درصد افزایش، به ۵۸۳۶ دلار و ۵۰ سنت در هر تن رسید که بالاترین حد در یک ماه گذشته بود. معاملات مس در شانگهای نیز با ۱/۰ درصد افزایش قیمت، به ۴۷۱۲۰ یوآن (۶۶۶۲ دلار و ۹۰ سنت) در هر تن رسید.