31 - 08 - 2024
ارز تکنرخی با صنایع بورسی چه میکند؟
کارشناس بازار سرمایه آنچه وضعیت حال حاضر اقتصاد کشور و بازار سهام است را تشریح کرد و تکنرخی شدن ارز را راه نجات صنایع بورسی از ورشکستگی دانست. حسین محمودیاصل در گفتوگو با صدای بورس به بررسی حذف رانت ارزی و قیمتگذاری دستوری در همه حوزهها پرداخت و گفت: رانت ارزی و قیمتگذاریهای دستوری، کمر تولید و صادرات را شکسته اما این نکته حائزاهمیت است که اظهار نظر همتی وزیر اقتصاد در رابطه با کاهش فاصله ارز آزاد و نیمایی باعث میشود بسیاری از مشکلات کشور تعدیل شود و انگیزه صادرات بالا رود.
وی افزود: بخشی از تولید کشور و کالاهای آماده جهت صادرات با ارز آزاد تهیه میشود، بنابراین نمیتوان به تولیدکننده و صادرکننده اعلام کرد که با دلار ۶۰هزار تومان تولید و با دلار ۴۰هزار تومان تسویه حساب کند.
کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: با توجه به این امر افزایش نرخ ارز نیما باعث خواهد شد تا تراز بازرگانی کشور که در سال ۱۴۰۲ منفی ۱۷میلیارد دلار بوده میزان منفی بودن آن کمتر شود. در نهایت این امر سبب میشود مقدار صادرات افزایش یابد، وضعیت ارزی کشور بهبود پیدا کند و این امر منجر به کنترل قیمت ارز شود.
محمودی در ارتباط با نزدیک شدن نرخ ارز بازار آزاد و نیمایی گفت: هیچ سیستم کنترلی طی صد سال گذشته در کشورهای مختلف تجربه موفقی درخصوص نظارت بر این بازار نداشته و نتیجه این روند در ۴۵سال گذشته اقتصاد کشور به راحتی قابل ملاحظه است. در نتیجه نبود اختلاف قیمت و تعدیل نرخ ارز سودآوری شرکتها بالا میرود، این اتفاق و حذف رانت میتواند سودآوری کشور را افزایش دهد تا شرکتها بتوانند سرمایهگذاری بیشتری انجام دهند و طرحهای نیمهتمام خود را به اتمام برسانند.
وی به بررسی اثر تعدیل نرخ ارز بر بورس پرداخت و گفت: رشد سرمایهگذاری باعث رونق در چرخه تولید میشود. در نتیجه این امر کمک به صعود بازار سرمایه خواهد کرد و جذابیت این بازار را افزایش خواهد داد. صندوقهای بازنشستگی که در حوزه فولاد، پتروشیمی، سیمان و سایر صنایع سرمایهگذاری کردهاند، میتوانند از ورشکستگی نجات پیدا کنند. باید توجه داشت دولت برای ورشکسته نشدن این شرکتها دست به حمایت از آنها میزند؛ حمایتی که امسال چیزی حدود ۴۸۰هزار میلیارد تومان است و روند افزایشی دارد اما تعدیل ارز سبب میشود این حمایت کمتر شود و کسری بودجه و تورم را کاهش دهد.
کارشناس بازار سرمایه در ادامه به بررسی دخالت دولت در مدیریت صندوقهای بازنشستگی پرداخت و افزود: دولت به خاطر کمک به صندوقهای بازنشستگی در مدیریت آنها دخالت میکند. اگر این صندوقها بتوانند با افزایش سودآوری خودگردان شوند به مرور دخالت دولت کاهش مییابد و صندوقها توسط بازنشستهها و مدیران خارج از دولت اداره میشوند که در نتیجه بهرهوری این شرکتها افزایش پیدا میکند. وی تصریح کرد: هر ساله ۴۵۰هزار میلیارد تومان از طریق فاصله ارز نیمایی و آزاد رانت توزیع و در قالب دلار از کشور خارج و در ادامه بخشی از آن در کشور به دارایی تبدیل و در نهایت سبب پولشویی و تورم میشود. کارشناس بازار سرمایه در ارتباط با حمایت ۱۰همتی بانک مرکزی از بازار سهام گفت: ۴۵۰همت از شرکتهای بورسی رانت توزیع شده اما بانک مرکزی فقط ۱۰همت به چرخه تولید بازگردانده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد