16 - 12 - 2024
اثر چالش انرژی بر کاهش تولید سیمان
«جهانصنعت»- دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان عنوان کرد: در آبانماه با تشدید محدودیت سوخت روبهرو بودهایم. در هشت ماه، ۵۰میلیون تن تولید کلینکر داشتهایم که نسبت به مدت مشابه سال گذشته سه تن کاهش داشتهایم، همچنین در هشت ماهه سال جاری ۴۸میلیون تن تولید سیمان داشتهایم که تولید این محصول نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴۰۰هزار تن کاهش داشته است.
صبح روز گذشته نشست خبری همایش و نمایشگاه صنعت سیمان به مناسبت صدمین سالگرد تاسیس کارخانه سیمان در کشور برگزار شد. علیاکبر الوندیان با اشاره با تشدید ناترازی گاز و برق گفت: این صنعت با محدودیت و قطعی برق مواجه است و به کارخانهها زمان قطعی برق سیمان اعلام شد. الوندیان بیان داشت: گاز به صورت کلی قطع شده و امسال قطعیها زودهنگام شروع شد. وی با بیان اینکه ۹۰میلیون تن سرمایهگذاری در حوزه سیمان شده است، گفت: به خاطر محدودیتهای انرژی از مردادماه امسال، ۷۰درصد کورهها دچار محدودیت شدند. الوندیان عنوان کرد: هشت کارخانه صنعت سیمان مازوتسوزی دارند که در زمینه مازوت هم با محدودیت روبهرو هستیم و از ذخایر استفاده کردهایم که روبه کاهش است.
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان با اشاره به اینکه کلینکر در سال گذشته ۷۶میلیون تن تولید شد، گفت: امسال با کاهش سهمیلیون تنی روبهرو هستیم که امیدواریم تا پایان سال به تولید ۷۰میلیون تن برسیم. وی ادامه داد: سالانه ۱۳میلیون تن صادرات سیمان داشتهایم که بهخاطر تامین نیاز داخل و محدودیتهای انرژی، بازارهای صادراتی نیز تعدیل خواهد شد.
الوندیان با بیان اینکه ۴۰ نوع سیمان را در بورس عرضه خواهیم کرد، گفت: اکنون چهار نوع سیمان در بورس وجود دارد که افزایش پیدا خواهد کرد چرا که زیرساختها در این عرصه فراهم شده است.
سیمان و انرژی خورشیدی
الوندیان دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان گفت: براساس یک برنامه 5 ساله ما باید 88 مگاوات معادل 5درصد انرژی خود را توسط نیروگاههای خورشیدی و حرارتی تولید کنیم که تا پایان سال 60 مگاوات آن عملی میشود و پیشبینی میکنیم پیش از زمان مقرر به میزان تکلیفی خود برسیم.
وی با اشاره به تاسیس سیمان تهران که در سال ۱۳۱۲ در شهر ری با ظرفیت ۳هزار تن تاسیس شد گفت: امروز صنعت سیمان جزو صنایع مادر کشور است و ظرفیت آن ۸۸میلیون تن است و سال گذشته توانستیم ۱۳میلیون تن صادرات داشته باشیم.
الوندیان با اشاره به پیشرفتهای این صنعت گفت: امروزه در احداث سدها از سیمان آمیخته استفاده میشود که یکی از دستاوردهای جدید در این حوزه است. شرکتهای ما نیز توانستهاند تا به امروز به 4 نوع سیمان آمیخته تولید و آن را در بورس کالا عرضه کنند و امیدواریم به زودی به 40 مدل برسد. تولید این نوع سیمان به کاهش مصرف انرژی کمک میکند
وی در خصوص الزام واحدهای سیمان به تولید برق گفت: مقرر شده در یک بازه پنج ساله، پنجدرصد انرژی خود را با استفاده از نیروگاه خورشیدی و حرارتی تامین کند. به عبارتی 88 مگاوات که تا به امروز 22 مگاوات تولید داشتیم و امیدواریم تا پایان سال 60 مگاوات دیگر نیز بهرهبرداری شود. ضمن آنکه قراردهای احداث نیروگاه برای تامین 10مگاوات دیگر منعقد شده و پیشبینی میکنیم قبل از مهلت پنج ساله بتوانیم این مصوبه را اجرایی کنیم.
تشدید ناترازی در سال جاری
وی با بیان اینکه امروز 68 کارخانه سیمان خاکستری و 10 کارخانه سیمان سفید فعال هستند، افزود: در 8 ماه ابتدای سال 50میلیون تن کلینکر تولید شده که نسبت به سال گذشته همین موقع 3میلیون تن کاهش داشتیم و در حوزه سیمان نیز 400هزار تن کاهش داشته است. پیشبینی ما این است با وجود آنکه سال گذشته با قطعی برق و سایر مشکلات 77میلیون تن تولید داشتیم اما امسال با تشدید ناترازی این عدد به 70میلیون تن برسد. این نگرانی وجود دارد که در صورت ادامه وضعیت موجود ما نتوانیم 64میلیون تن مصرف داخلی کشور را تامین کنیم و از صادرکننده به واردکننده سیمان تبدیل شویم.
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان افزود: پاشنهآشیل ان صنعت کمبود ناوگان حملونقل سوخت در کشور است بهطوری که در تابستان فقط 55درصد منبع ذخیره مازوت را تامین کردیم که در 10 روز گذشته 13میلیون لیتر آن مصرف شد. هر ساله محدودیت مصرف گاز کارخانههای سیمان از اواخر آبانماه آغاز میشد، اما امسال از ۱۵ مهرماه شروع شد و محدویت برق کارخانههای سیمان که از بهمنماه آغاز میشد هم اکنون آغاز شده و قطع برق بسیاری از کارخانههای سیمان آغاز شده است. وی بیان داشت: در کنار محدودیت گاز و برق کارخانههای تولید سیمان با محدودیت سوخت جایگزین مازوت هم مواجه هستند، البته این محدودیت به علت محدودیت ناوگان حملونقل است. درواقع باتوجه به اینکه نیروگاهها برای تامین سوخت در اولویت هستند بنابراین ناوگان حملونقل در ابتدا در اختیار آنهاست و سپس سوخت را به کارخانههای سیمان میرساند.
گفتنی است نمایشگاه صنعت سیمان قرار است با حضور فعالان این عرصه در تاریخهای ۱۱ و ۱۲ دیماه در هتل المپیک برگزار شود. الوندیان در این خصوص گفت: همزمان با سالروز تاسیس صنعت سیمان کشور همایش و نمایشگاهی برگزار میشود که در آن شرکتهای برتر سیمانی شرکت خواهند کرد و آخرین دستاوردها و فناوریهای نوین را به نمایش خواهند گذاشت.
ناترازی انرژی نباید به ناترازی تولید تبدیل شود
در همین رابطه بهتازگی رییس کمیسیون جهش و رونق تولید مجلس شورای اسلامی با انتقاد از اولویتبندی نادرست توزیع برق، تاکید کرده که دولت اجازه ندارد صنایع را در اولویت قطعی برق قرار دهد. وی گفت: نباید ناترازی انرژی به ناترازی تولید تبدیل شود، زیرا این مساله میتواند به مشکلاتی جدی برای بخش تولید و اشتغال در کشور منجر شود.
جعفر قادری با انتقاد از اولویتبندی نادرست توزیع برق، تاکید کرد: دولت اجازه ندارد صنایع را در اولویت قطعی برق قرار دهد و نباید ناترازی انرژی به ناترازی تولید تبدیل شود، زیرا این مساله میتواند به مشکلاتی جدی برای بخش تولید و اشتغال در کشور منجر شود. وی با اشاره به مشکلات ناشی از قطعی برق در صنایع، اظهار کرد: دولت طبق قانون بهبود مستمر محیط کسبوکار، موظف به پرداخت خسارتهای ناشی از قطعی برق صنایع است. قادری همچنین گفت که با وجود تاکیدات قانونی، مصوبات مربوط به این موضوع بهدرستی اجرایی نمیشود. قادری افزود: قطعی برق میتواند تولید را با مشکل مواجه کند و در نهایت قیمت محصولات را افزایش دهد. او همچنین خاطرنشان کرد که با قطعی برق، دولت نمیتواند از واحدهای تولیدی انتظار پرداخت مالیات بر عملکرد داشته باشد چراکه نتواسته است برق مورد نیاز آنها را تامین کند. رییس کمیسیون جهش و رونق تولید در ادامه به شرایط ناترازی انرژی اشاره کرد و افزود: در این شرایط، هدف نباید تبدیل ناترازی انرژی به ناترازی تولید باشد. وی همچنین به مسوولان وزارت نیرو توصیه کرد که آثار و پیامدهای قطعی برق بر صنایع را به دقت بررسی کنند.
قادری پرسشی مطرح کرد که چرا تاکنون بخشهای صنعتی کشور قادر به ایجاد نیروگاه نبودهاند، در حالی که برخی از صنایع اعلام کردهاند که ظرفیتهای موجود خود را ایجاد کردهاند اما برق تولیدی به صنایع ارائه نشده است. وی این رویکرد را غیرقابل قبول دانست و اعلام کرد که این موضوعات در مجلس به طور جدی مورد پیگیری و برخورد قرار خواهد گرفت.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد