4 - 04 - 2023
اثرات بهبود روابط ایران و عربستان در اقتصاد
شناخت دیپلماسی اقتصادی عربستان به عنوان مهمترین رقیب ایران و کشوری که ممکن است در صورت فرجام یافتن مذاکرات ایران با آن، به بازاری مهم در محیط همسایگی بدل شود ضرورت دارد.
به گزارش مهر، عربستان سعودی مهمترین کشور نفتی، مهمترین رقیب منطقهای ایران و مهمترین عضو شورای همکاری خلیج فارس است. این کشور در سالهای اخیر بحران جانشینی پیچیدهای را از سر گذرانده و اهداف بلندپروازانهای برای نقشآفرینی در قرن ۲۱ در چشمانداز ۲۰۳۰ تعریف کرده است. بر مبنای چشمانداز ۲۰۳۰، عربستان دیپلماسی اقتصادی جدیدی را طراحی کرده و به تدریج در حال اجرای آن است.
جزئیاتی از چشمانداز ۲۰۳۰ عربستان
چشمانداز ۲۰۳۰ در سال ۲۰۱۶ تصویب شد و به رویکرد کلان اقتصادی عربستان شکل داد؛ این سند همچنان مبنای سیاستگذاریهای کلان دیپلماسی اقتصادی عربستان است. این سند در واقع یک طرح استراتژیک بلندپروازانه است که برای مدرنسازی و تنوع بخشیدن به اقتصاد عربستان، عمدتا از طریق کاهش وابستگی به نفت، توسعه منابع درآمدی جایگزین و افزایش مشارکت بخش خصوصی در اقتصاد طراحی شده است. افزون بر این بهبود کارآمدی نهاد دولت و تبدیل جامعه سعودی به جامعه مدرن و فراگیرتر از دیگر اهداف این چشمانداز است. البته شورای همکاری خلیج فارس همچنان در کانون دیپلماسی اقتصادی عربستان قرار دارد و این کشور از مسیر شورای همکاری مذاکرات، آزادسازی تجاری را به پیش میبرد. در حوزه سرمایهگذاری نیز عربستان کوشیده تا اصلاحات بنیادینی در راستای جذب سرمایه خارجی صورت دهد. از دیگر سو تلاش میکند تا مازاد درآمدهای نفتی را در بخشهای جذاب و آیندهدار زنجیرههای ارزش سرمایهگذاری کند. یکی دیگر از نکات جالب در دستیابی به چشمانداز ۲۰۳۰ تمرکز بر تجارت خارجی است؛ در همین راستا اداره تجارت خارجی (GAFT) در ژانویه ۲۰۱۹ به عنوان یک نهاد عمومی جداگانه با ۱۴ وظیفه اصلی تاسیس شد تا کلیه مسوولیتهای مربوط به تجارت خارجی را که پیش از این توسط وزارت بازرگانی انجام میشد بر عهده بگیرد. GAFT تیم مذاکرهکننده سعودی را در مذاکرات تجارت خارجی، از جمله موضوعات مرتبط با سازمان تجارت جهانی، رهبری میکند.
از جمله وظایف این تیم فراهم آوردن امکان دسترسی صادرات عربستان سعودی به بازارهای خارجی، گشودن بازارهای جدید برای عربستان سعودی، پیگیری اجرای تعهدات عربستان سعودی به سازمان تجارت جهانی، ارائه پیشنهادات در زمینه تعرفههای گمرکی و ارجاع آن به مرجع ذیصلاح، نظارت بر رایزنان تجاری، تقویت تولیدات داخلی از طریق سیاستهای تجاری متناسب، توسعه قابلیت شرکتها برای تجارت خارجی و… است.
همچنین با تشکیل سازمان توسعه صادرات عربستان به عنوان یک نهاد مستقل ملی تلاش شده از سه طریق به تنوعبخشی به صادرات عربستان کمک شود که شامل کمک به افزایش آمادگی صادراتی شرکتهای کوچک و متوسط، ایجاد فرصت برای کسبوکارهایی که آمادگی صادرات کالا یا خدمات دارند و افزایش کارآمدی اکوسیستم تجاری و تسهیل دسترسی به بازارهای بینالملل میشود.
در بخش تولید نیز برنامه ملی توسعه صنعتی با تمرکز بر تجهیزات و ماشینآلات، منابع انرژی تجدیدپذیر، تولید دارو، لوازم پزشکی، بخش خودرو، صنایع مرتبط با نفت و گاز، فرآوری مواد غذایی، صنعت هوانوردی و صنایع نظامی در دستور کار قرار گرفته است. نکته قابل توجه اینکه عربستان به منظور حمایت از صادرات، بانک صادرات و واردات عربستان (EXIM) را ایجاد کرد و در سال ۲۰۲۰ با سرمایه ۳۰ میلیارد ریال سعودی برای تقویت صادرات و حمایت از پروژههای صنعتی و معدنی عملیاتی شد.
از سوی دیگر عربستان با ایجاد مناطق ویژه اقتصادی به دنبال برنامه توسعه صنعتی و لجستیک ملی است. مناطق ویژه اقتصادی بخشی از تلاشهای عربستان سعودی برای جذب سرمایه خارجی و تنوع بخشیدن به اقتصاد نفتی را تشکیل میدهند.
عربستان و نفت
عربستان یکی از بزرگترین دارندگان ذخایر نفتی و صادرکنندگان نفت خام در دنیاست که طبق برخی از گزارشها بیش از ۷۰ درصد صادرات این کشور را نفت تشکیل میدهد. بر همین اساس طبق آمار رسمی، ارزش صادرات نفت عربستان در سال ۲۰۲۲ معادل ۳۳۰ میلیارد دلار بوده که از سال ۲۰۱۲ بیسابقه است.
نکته قابل توجه آنکه عربستان در سال ۲۰۲۲ به واسطه افزایش بهای نفت و نیز افزایش صادرات این محصول، توانست مازاد تجاری به میزان ۲۲۲ میلیارد را ثبت کند که نسبت به سال قبل ۸۰ درصد افزایش داشت.
روابط تجاری عربستان
براساس آمار رسمی، در سال ۲۰۲۲ صادرات غیرنفتی این کشور حدود ۸۴ میلیارد دلار بوده که بیشترین میزان در ۱۲ سال گذشته است.
شرکای اصلی عربستان نیز کشورهایی همچون چین، ژاپن، هند، آمریکا و امارات هستند.
فراز و فرود تجارت عربستان و ایران
ایران و عربستان هیچگاه شرکای تجاری اصلی یکدیگر نبودهاند؛ در زمان اوج روابط اقتصادی، مبادلات تجاری میان تهران و ریاض حدود ۸۰۰ میلیون دلار بود که از این رقم ۵۰۰ میلیون دلار واردات از عربستان و ۳۰۰ میلیون دلار صادرات به عربستان بود.
در سالهای قطع روابط ایران و عربستان تجارت میان دو کشور عملا متوقف شده بود و حداکثر به ۴۰ هزار دلار میرسید، اما با آغاز مذاکرات میان مقامات جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی تجارت میان دو کشور در سال ۱۴۰۱ بهبود یافت و میزان صادرات ایران به این کشور به ۱۵ میلیون دلار رسید که نسبت به ارقام سالهای گذشته جهش قابلتوجهی داشته است.
بازارهای پربازده برای تجار ایرانی
بررسیها نشان میدهد که اقلام عمده وارداتی عربستان شامل ماشینآلات، تجهیزات مکانیکی و برقی، کشتی و قایق، سازههای دریایی، دارو، آهن، فولاد، سوخت معدنی و روغنهای معدنی، تجهیزات پزشکی، تجهیزات عکاسی و فیلمبرداری، سنگها و مواد پلاستیکی است.
با توجه به اینکه ایران در برخی از این اقلام به ویژه حوزه معدنی، فولادی و دارویی ظرفیت صادراتی دارد و عربستان نیز به دنبال توسعه زیرساختهای صنعتی و فناوری خود است و به نظر میرسد اهمیت نفت برای این کشور کمرنگ شده، ایران میتواند از این فرصت به منظور فعال شدن بازرگانان و تولیدکنندگان ایرانی در بازارهای عربستان به عنوان یک بازار جدید استفاده کند.
ورود درهم به ایران
نکته قابل توجه دیگر آنکه، توافق دوباره ایران و عربستان بر گسترش تجارت با امارات متحده عربی هم تاثیرگذار است و با افزایش مبادلات با این کشور، نهتنها بر صادرات به کشورهای ثالث به ایران کمک میکند، بلکه ورود درهم به کشور بر نرخ ارز تاثیرگذار است و میتواند در کاهش آن موثر باشد.
سرمایهگذاری عربستان در ایران؟
۲۴ اسفند ۱۴۰۱ «محمد الجدعان» وزیر دارایی عربستان اعلام کرد که «بعد از دستیابی به توافق میان ریاض و تهران، ممکن است روند سرمایهگذاری عربستان در ایران بسیار سریع انجام شود. فرصتهای سرمایهگذاری زیادی برای عربستان در ایران وجود دارد». در واکنش به این موضوع، احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی دوم فروردین ماه ۱۴۰۲ در مصاحبهای با خبرگزاری اسپوتنیک تاکید کرد که «دولت ما براساس سیاست همسایگی کاملا آماده نوسازی روابط اقتصادی با تمام کشورهای منطقه است و تحکیم روابط همسایگی را عامل قوی شدن منطقه میداند. ما به لحاظ فناوریهای جدید مثل نانو و بیو میتوانیم منبع صادرات و سرمایهگذاری باشیم و کشورهایی مانند عربستان هم فرصت تعاملات اقتصادی را خواهند داشت». به نظر میرسد در صورت به فرجام رسیدن توافقات و مذاکرات دو کشور، سال ۱۴۰۲ شاهد تحولات مناسبی در روابط تجاری ایران و عربستان و به تبع آن کشورهای عربی باشیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد