12 - 03 - 2025
آینده مبهم اقتصاد آمریکا
طبق گزارش شبکه خبری «بلومبرگ» ترامپ قرار است اوایل هفته آینده میزبان نشستی با حضور مدیران عامل شرکتهایی، چون «اچ پی»، «اینتل» و «کوالکام» باشد. سخنگوی «اچ پی» تایید کرده که موضوعات مورد بحث شامل سیاستگذاریهای تجاری و تولید خواهند بود.
رسانهها و مطبوعات آمریکایی در گزارشهای جداگانهای از ناراحتی مدیران عامل آمریکایی نسبت به رویکرد دونالد ترامپ رییسجمهور آمریکا نسبت به اقتصاد خبر دادهاند. نشریه «نیوزویک» در گزارشی با اشاره به اینکه مدیران عامل آمریکایی باوجود لفاظیهایشان در حمایت از ترامپ در دوره کارزار انتخاباتی او اکنون نسبت به چشمانداز اقتصاد آمریکا در دوره ریاستجمهوری ترامپ دچار تردید شدهاند، مینویسد: «در بحبوحه اخراج نیروی کار فدرال و نگرانیها در مورد تاثیر اقتصادی سیاستهای تجاری ترامپ که پیشتر باعث ایجاد وحشت در بازار سهام شده، مدیرانعامل آمریکایی
نسبت به دستورکار رییسجمهور تازه آمریکا ابراز تردیدکردهاند.»
چرا این موضوع اهمیت دارد؟
«نیوزویک» با اشاره به چرایی اهمیت نگرانی مدیرانعامل آمریکایی نسبت به رویکرد اقتصادی ترامپ مینویسد: «وعدههای کارزار انتخاباتی ترامپ در مورد لغو مقررات و تقویت نوآوری، حمایت بخش بزرگی از اعضای دنیای تجارت از جمله رهبران بزرگ بخش صنعتی را به همراه داشت. مدیران اجرایی «اپل»، «گوگل» و «آمازون» در مراسم تحلیف رییسجمهور در ردیف اول دعوتشدگان حضور داشتند و یکی از بخشهای کلیدی دولت ترامپ به «ایلان ماسک»، مدیر عامل «تسلا» و «اسپیس ایکس» سپرده شده است. با این وجود، کارشناسان نگرانیهایی را در مورد سلامت اقتصاد آمریکا مطرح کردهاند و هشدار میدهند که چشمانداز کسبوکارها و مصرفکنندگان ایالات متحده ممکن است تیرهوتار باشد، احساسی که بسیاری از مدیران صنعتی نیز با آن همنظر هستند و آن را به اشتراک گذاشتهاند.»
چه باید بدانیم؟
«نیوزویک» درباره جزئیات نگرانی مدیرانعامل نسبت به رویکرد ترامپ در قبال اقتصاد میافزاید: «نگرانیهای مدیرانعامل عمدتا حول محور طرحهای تعرفهای غیرعادی ترامپ متمرکز است. تعرفههایی که برخی از آنها تصویب شدهاند اما برخی دیگر مشمول تعلیق موقت و امتیازات ویژه در لحظه آخر شدهاند. تلاش برای انطباق با اعلامیهها و فرامین اجرایی صادر شده مربوط به تجارت و اینکه آیا آن اعلامیهها و فرامین به عنوان تهدیدی برای سیاستگذاری تبدیل خواهند شد یا خیر، بسیاری از فعالان صنعتی از جمله «حسن الخوری» مدیرعامل شرکت تولیدکننده نیمههادی ON را ناامید کرده است. «خوری» میگوید: «شما نمیتوانید یک کارخانه را یک شبه جابهجا کنید. برای راهاندازی یک کارخانه ساخت قطعات نیمههادی به چهار سال زمان نیاز دارید.» «جیم فارلی» مدیرعامل «فورد» درباره تاثیر واقعی تعرفهها بر واردات کالای خارجی میگوید که تعرفههای ۲۵درصدی بر روی واردات کالا از کانادا و مکزیک «سوراخی را در صنعت ایالاتمتحده ایجاد خواهد کرد که پیشتر هرگز ندیده بودیم.» او معتقد است آن چه تاکنون دولت ترامپ از خود نشان داده «هزینههای زیاد» و «هرج و مرج» بوده است. نظرات او که در جریان کنفرانس اخیر در نیویورک بیان شد و با «نیویورک تایمز» به اشتراک گذاشته شد، بازتاب نظرات «مری بارا» مدیرعامل «جنرالموتورز» است. او میگوید: «با توجه به تعرفههای احتمالی، ما در سراسر زنجیره تامین، شبکه لجستیک و کارخانههای مونتاژ کار میکنیم تا آماده کاهش اثرات کوتاهمدت باشیم. بسیاری از این اقدامات بدون هزینه یا کم هزینه هستند. کاری که ما انجام نمیدهیم این است که سرمایه زیادی را بدون شفافیت صرف کنیم.» «فورد» و «جنرالموتورز» از جمله خودروسازانی بودند که معافیت یک ماهه از تعرفههای ترامپ بر کانادا و مکزیک را دریافت کردند. باوجود این نگرانیها، برخی از مدیران اجرایی هنوز نسبت به تاثیر سیاستهای ترامپ بر اقتصاد ایالات متحده خوشبین هستند. برای مثال، «کتی وود» مدیرعامل شرکت مدیریت دارایی جهانی Ark Invest در جریان کنفرانس سرمایهگذاری «بلومبرگ» در هفته جاری گفته بود که سیاستهای ترامپ باعث رونق تجاری مشابه «دوران طلایی دولت رونالد ریگان» خواهند شد.»
افراد بدبین نسبت به سیاستگذاریهای اقتصادی ترامپ چه میگویند؟
«نیوزویک» با اشاره به نظر افراد بدبین نسبت به اقدامات ترامپ در حوزه اقتصاد مینویسد: «استیو کوهن» سرمایهگذار میلیاردر و بنیانگذار
Point۷۲ Asset Management اخیرا گفته بود: «منظورم این است که تعرفهها نمیتوانند مثبت باشند. منظورم این است که تعرفه همان مالیات است.
اگر ایالات متحده بر دیگر بازیگران مالیات اعمال کند، طرف مقابل قیمت محصول تولید شدهاش را افزایش میدهد و در واقع، مالیات خود را پس میگیرد. علاوه بر این، ما روند مهاجرپذیری آهستهای داریم. این بدان معناست که نیروی کار به سرعت قبل، برای مثال، با سرعت پنج سال پیش رشد نخواهد کرد. علاوه بر این شما اکنون وزارت تازه تاسیس «کارآمدی دولت» را دارید.
هر کجا که در مورد آن وزارتخانه صحبت کنید منظور از آن «ریاضت اقتصادی» است. ریاضت نیز به معنای کاهش پول در جریان در اقتصاد است. این برای اقتصاد تاثیری منفی دارد.» «کن گریفین» بنیانگذار و مدیرعامل صندوق تامینی سیتادل میگوید: «ابهام و هرج و مرج ناشی از تعرفهها بین ما و متحدانمان مانعی برای رشد اقتصاد خواهد بود.» «تونی جیمز» رییس فروشگاههای زنجیرهای کاستکو در اواخر فوریه به «سیانبیسی» گفته بود: «ابهامات ناشی از سیاستگذاریهای واشنگتن باعث کاهش سرعت کار کسبوکارها میشود. عدم قطعیت زیادی وجود دارد. اگر شما صاحب یک کسبوکار باشید، در حال حاضر برنامهریزی برایتان کار بسیار دشواری خواهد بود.» مقامهای دولت ترامپ اما چنین نظری را قبول ندارند. «هریسون فیلدز» سخنگوی کاخ سفید میگوید: «هیچ مدیر اجرایی جدیای در آمریکا وجود ندارد که سیاستهای فاجعهبار و رشد منفی دولت قبلی را بر سیاستهای حامی رشد، مالیات پایین و سیاستهای کمتر نظارتی ترامپ رییسجمهور فعلی آمریکا ترجیح دهد.»
مدیرانعامل دیگر دلیلی برای عدم انتقاد از ترامپ نمیبینند
شبکه خبری «ام اس ان بی سی» نیز در گزارشی با اشاره به اینکه روسای شرکتها برای مدتی از انتقاد از «دونالد ترامپ» و برنامههای او خودداری کرده بودند اما اکنون که شاخصهای کلیدی اقتصادی روند نزولی را نشان میدهند در این رویکرد خود با عجله تغییر ایجاد کردهاند، مینویسد: «با فرا رسیدن روز انتخابات ۲۰۲۴، اقتصاد ایالات متحده به نقطه شیرین فوقالعادهای رسیده بود که شامل رشد قوی، بیکاری کم، کاهش تورم، رکوردهای بیسابقه در والاستریت و قیمت پایین بنزین بود. «هدر لانگ» روزنامهنگار «واشنگتن پست» در ستونی در ماه اکتبر نوشته بود: «ما در یکی از بهترین سالهای اقتصادی زندگی بسیاری از مردم در حال زیستن هستیم.» در همان روز، نشریه «پولیتیکو» شرایط را به عنوان «اقتصاد رویایی» توصیف کرد. «اکونومیست» یک نشریه برجسته بریتانیایی، اقتصاد ایالات متحده را به عنوان «غبطه جهانیان» توصیف کرد و افزوده بود که اقتصاد آمریکا «دیگر کشورهای ثروتمند را در گردوغبار رها کرده است». پس از روز انتخابات، تنها کاری که «دونالد ترامپ» باید انجام میداد این بود که از خراب کردن وضعیت اقتصادی ایجاد شده اجتناب ورزد. «کاترین رامپل» روزنامهنگار واشنگتنپست در ستونی در آن روزنامه نوشته بود: «دونالد ترامپ چگونه میتواند به وعدهاش برای اصلاح اقتصاد ایالات متحده عمل کند؟ در روز اول کاری او باید به سادگی اعلام کند که پیشتر کارها به درستی انجام شده و خود به سراغ بازی گلف برود. منظورم این است: اعلام پیروزی کنید اما مطلقا هیچ کار دیگری انجام ندهید.» با این وجود، رییسجمهور جمهوریخواه رویکرد بسیار متفاوتی در ذهن داشت و حداقل تاکنون نتایج آن رویکرد عالی نبوده است. روزنامه «نیویورکتایمز» این هفته گزارش داد: «در حالی که اقدامات ناگهانی برای کاهش هزینههای فدرال، اخراج کارکنان دولت و اعمال تعرفه بر بزرگترین شرکای تجاری آمریکا، کسبوکارها را بههم میزند و پیامدهای آن در سراسر ایالتها و شهرها طنینانداز شدهاند، اقتصاد ایالاتمتحده نشانههایی از مواجهه با فشار را نشان میدهد.» تازهترین دادهها در مورد اعتماد مصرفکننده عالی به نظر نمیرسند. تازهترین دادهها در مورد انتظارات تورمی عالی به نظر نمیرسند. تازهترین دادهها در مورد ادعاهای جدید دولت درباره نرخ بیکاری نیز عالی به نظر نمیرسند. تازهترین دادهها در مورد هزینههای مصرفکننده عالی به نظر نمیرسد. حتی در «والاستریت» نیز ارزش شاخصهای عمده بازار سهام که ترامپ مدتها روی آن وسواس داشت کمتر از ارزش آن در روز برگزاری مراسم تحلیف اوست و از سرعت شاخصهای اصلی بازار سهام در خارج از آمریکا عقبتر هستند. با سرد شدن معیارهای کلیدی و آشکارتر شدن بیکفایتی رییسجمهور در حل مسائل اقتصادی، حتی تصور اینکه اکثر مدیران شرکتها از ترس انتقامجوییهای سیاسی ترامپ سکوت کنند دشوار میشود.»
پس از این چه رخ خواهد داد؟
طبق گزارش شبکه خبری «بلومبرگ» ترامپ قرار است اوایل هفته آینده میزبان نشستی با حضور مدیران عامل شرکتهایی، چون «اچ پی»، «اینتل» و «کوالکام» باشد. سخنگوی «اچ پی» تایید کرده که موضوعات مورد بحث شامل سیاستگذاریهای تجاری و تولید خواهند بود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد