15 - 09 - 2024
آینده بورس پس از سکاندار جدید
«جهانصنعت»- با انتخاب رییس جدید سازمان بورس بسیاری امیدوارند که شرایط بازار سرمایه تغییر کند و در ریل مثبت قرار بگیرد اما طبیعتا آنچه مسلم است این است که فضای کلی بازار سهام درگیر ریسکهای سیستماتیک است و این نوع ریسکها از جنسی نیستند که در کوتاهمدت قابل رفع شدن باشند چراکه اغلب ناشی از فضای اقتصاد کلان بوده که از آن ناحیه به بورس تحمیل شده است. باید این موضوع را در نظر گرفت که اصلاحات بورسی در وهله اول نیازمند جلب اعتماد ذینفعان و سرمایهگذاران کوچک و بزرگ است. تا زمانی که سطح اعتماد پایین باشد اگر حرکت بازار مثبت هم باشد نمیتواند در میانمدت و بلندمدت قابل دوام باشد. به اعتقاد کارشناسان رییس سازمان بورس باید به سازوکارهای اقتصاد آزاد و کشف قیمت در این بازار پایبند باشد. «جهانصنعت» در گفتوگو با کارشناسان به بررسی وضعیت و آینده بازار سرمایه پس از روی کار آمدن رییس جدید سازمان بورس پرداخته است.
رشد بازار سرمایه به نفع دولت است
امیرعلی امیرباقری، کارشناس و تحلیلگر ارشد بازار سرمایه در گفتوگو با «جهانصنعت» گفت: به طور کلی فضای بازار سرمایه را نباید از علل به وجود آمدن آن منفک کنیم، به این معنی که شرایطی که در حال حاضر در بازار سرمایه مشاهده میشود ناشی از سیاستگذاری در ریلگذاری در فضای اقتصاد کلان کشور بوده است. او بیان کرد: به عنوان مثال نرخ بازده بدون ریسک رقم بالایی بوده و زمانی که عوارض صادراتی رقم بالایی است و ریسک سیستماتیک بازار در درجه بالا به سر میبرد، طبیعتا وقتی این عوامل به سمت نرمال شدن حرکت نکند نباید انتظار داشته باشیم که کلیت بازار سرمایه هم دچار تغییر جدی شود. هر چند انتخاب ریاست سازمان با توجه به انتخاب آقای صیدی و رزومه و سوابقی که دارد و حضوری که در بازار سرمایه و آشنایی با کلیت بازار داشته است از بعد مالی و رفتاری میتواند در کوتاهمدت و از منظر روانشناسی کلیت بازار را تاثیر قرار دهد اما در میانمدت و بلندمدت حرکت بازار منتج به عوامل بزرگتری است، بنابراین ریاست سازمان باید در یک فضای سیاسی و اقتصادی بتواند چانهزنی کند. امیرباقری اضافه کرد: به این معنی که بتواند تعامل سازندهای با مجلس و ارگانها داشته باشد تا بتواند استیفای حقوق سهامداران را انجام بدهد. ضمن آنکه نباید این نکته را در نظر دور داشت که اگر بازار سرمایه بازاری باشد که سودده و رو به رشد باشد، یکی از بزرگترین کسانی که از آن انتفاع کسب میکند خود دولت است و از آنجایی که خود دولت مستقیم و غیرمستقیم سهامدار خیلی از شرکتهای بورسی است طبیعتا رشد و شکوفایی بازار سرمایه میتواند از این بابت هم به سود دولت تمام شود. باید این نکته را هم در نظر داشت که در میانمدت و بلندمدت ریاست سازمان، رییس بانک مرکزی و وزیر اقتصاد و کلیه عوامل باید تعامل سازندهای داشته باشند تا پارامترهای ایجادکننده وضع موجود تا حدودی تلطیف و فضای بازار سرمایه فضای مناسبی شود.
نباید تفکر بازار پول بر بازار سرمایه حاکم شود
مریم محبی، دیگر کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با «جهانصنعت» عنوان کرد: آقای صیدی سوابق تحصیلیشان در رشته حسابداری است و سوابق کاریشان هم مربوط به بانک و بازار پول بوده است. او بیان کرد: معمولا بازار پول و بازار سرمایه خیلی همراستا با یکدیگر نیستند، یعنی تفکر بازار پول در بازار سرمایهای که چهار سال است روند منفی پیش گرفته، نمیتواند چندان موثر باشد اما فراموش نکنیم که ایشان در حد معاون وزیر هستند و تصمیمات اصلی توسط وزیر اقتصاد گرفته میشود که اتفاقا ایشان هم دیدگاهشان دیدگاه بانکی است. محبی گفت: بر همین اساس به رغم اینکه رفتن آقای عشقی را اتفاق خوبی میبینم و به خاطر رفتن ایشان شاهد روند مثبت در بازار سرمایه در کوتاهمدت خواهیم بود اما در بلندمدت افزایش قیمتها در بازار سرمایه یا بهبود آن مبتنی بر این است که آقای صیدی رویکرد بازار پول را در بازار سرمایه پیاده نکند، بنابراین خیلی زود است که بخواهیم بگوییم آینده بازار سرمایه با حضور ایشان به چه صورت رقم میخورد. این کارشناس بورس تصریح کرد: امیدواریم ایشان رویکرد بازار سرمایه را در این بازار پیادهسازی کنند و هدفشان حمایت از بورس باشد؛ بازاری که کاملا آزاد و کارا است که قیمتها باید بر اساس عرضه و تقاضا مشخص شود و با رویکرد اقتصاد دستوری همخوانی ندارد اما بازار پول معمولا بر اساس شرایط کشور، سیاستها به آن دیکته میشود، بنابراین کسی که مسوولیت ریاست سازمان بورس را دارد باید کاملا مستقل در راستای حمایت از بازار عمل کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد