13 - 08 - 2024
آینده بورس با کابینه جدید
«جهانصنعت»- با اعلام لیست کابینه دولت چهاردهم بازخوردهای مختلفی از سوی فعالان اقتصادی و عموم افراد مشاهده شد. آنچه بیشتر پررنگ بود این موضوع بود که چندان انتظارات از کابینه پیشنهادی محقق نشد و موجی از نارضایتی را حتی در میان حامیان رییسجمهور ایجاد کرد. با وجود این برخی اعضای وزارتخانههای اقتصادی را تا حدودی قابلقبول ارزیابی کرده و معتقدند که میتوان با این تیم نسبت به آینده اقتصاد تا حدودی خوشبین بود. در این میان تکلیف بازار سرمایه هنوز مشخص نیست و اینکه قرار است دولت جدید و وزیر اقتصاد آینده چه سیاست و مدیرانی را برای این بخش تعیین کند در هالهای از ابهام قرار دارد. از این رو لیست فعلی نتوانست شوک مثبتی را به بورس منتقل کند. فعالان بورسی انتظار دارند در دولت جدید میزان مداخلات در بازار سرمایه کمتر شود و به سود شرکتها و صنایع بورسی دستاندازی نشود. بنابراین فضای سیاستگذاری بورس نیازمند یک تحول جدی است. «جهانصنعت» در گفتوگو با کارشناسان بازار سرمایه به بررسی آثار معرفی کابینه جدید بر وضعیت بورس پرداخته است.
انتظارات از کابینه تعدیل میشود
فردین آقابزرگی، کارشناس ارشد بازار سرمایه در گفتوگو با «جهانصنعت« میگوید: همانطور که از قبل هم پیشبینی میشد آن خوشبینیهایی که فعالان بازار سرمایه داشتند تا حدود زیادی مغایر با آنچه بود که از لیست کابینه منتشر شد. هرچند که تیم اقتصادی بهطور کامل مستقر نشده است، این را نمیدانیم که آیا آقای همتی رای اعتماد خواهند گرفت یا خیر. اما اساسا انتظارات بیش از حد و خوشبینیهای بیش از اندازه توقعات را بالا برد. یک تحولات اساسی را کسانی که رای دادند انتظار داشتند و الان با کابینهای روبهرو هستند که با توقعشان متفاوت است. او ادامه داد: این به نظر من یک پیشدرآمدی است که انتظارات تعدیل شود. کشور در ابعاد سه قوه، شورای سران قوا و سایر بخشها مسوولیتهای خودشان را دارند و خود آقای رییسجمهور هم این موضوع را بیان کردند. اما فکر میکنم حتی با معرفی و انتخاب اعضای با تجربه و مدیران سرآمد و کارآمدی که سر کار بیایند و از فیلترهای مختلف و مجلس رد شوند باز چالش اصلی ما این است که اصلاحات و تغییرات مورد انتظار در دولت که سر منشاء اصلی اقتصاد و بازار سرمایه ما است آیا قابلیت انجام دارد یا خیر؟
آقابزرگی تصریح کرد: آیا میتوانیم دولت را مجاب کنیم که دولت هیچگونه نگاه سویی نسبت به سود شرکتها و صنایع در چارچوب قیمتگذاری دستوری و تعیین نرخ بهره نداشته باشد؟ این انتظارات منشاء آن به تغییرات اساسی در یک حکمرانی برمیگردد که با تغییر یک مدیر یا یک وزیر یا گروهی از افراد امکانپذیر نیست. ما باید ساختار اقتصادی و بنیادی را تغییر دهیم تا یک انقلاب در حکمرانی اتفاق بیفتد و نه صرفا تغییر افراد. نوع نگاه دولت به اقتصاد باید تغییر کند. وقتی که ملاحظاتی در بین است که به هر شکل ممکن است دولت مجبور میشود، سازمانها و موسسات عمومی غیردولتی مثل تشکیلات بازار سرمایه را تحت نفوذ خودش قرار بدهد، طبیعتا به مقصود مورد نظر خودش نمیرسیم. این یکی از چالشهایی است که از قبل هم پیشبینی کرده بودند. کسانی که خیلی خوشبین بودند متوجه میشوند که انتظاراتشان قابلیت حل و فصل یکباره ندارد.
اهالی بورس سرخورده شدند
مریم محبی، کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه در گفتوگو با «جهانصنعت» اظهار کرد: طبق وعدههایی که رییسجمهور در دوره تبلیغات انتخابات اعلام کرده بودند بحث این بود که ما با کابینه جوان و میانگین سنی پایین و همچنین همراه با حضور زنان روبهرو باشیم که این اتفاق نیفتاد. اهالی بازار سرمایه انتظار داشتند که در لیست کابینه در بخش اقتصادی حداقل یک نفر با تجربه بورسی و بازار سرمایه حضور داشته باشد. ما بانکیها، بیمهایها و اقتصادیها را در کابینه میبینیم اما افرادی که تجربه رکود و رونق را در بازار سرمایه را در سالهای قبل داشته اند یا تحصیلات مرتبط داشته باشند را مشاهده نمیکنیم. او افزود: بنابراین با توجه به اینکه بازار سرمایه یکی از بخشهای مهم اقتصادی کشور است و طی چهارسال گذشته به دلیل اهمال محرز مسوولان سازمان بورس شرایط رکودی و نزولی بدی را تجربه کرده است، انتظار داشتیم که رییسجمهور برای خروج بازار سرمایه از رکود تلاش کنند اما به نظر میرسد رویکرد موجود چنین نیست. محبی عنوان کرد: آن چیزی که از انتخاب اعضای کابینه به بازار سرمایه منتقل شد این است که همان رویکرد رادیکالی که بازار سرمایه را آزار داده بود و همان عدم حمایتها و باور به تورمزا بودن بازار ادامه خواهد داشت. این سه مورد همگی به ضرر بورس است. در واقعیت میبینیم که بازار سرمایه میتواند در بخش امحای نقدینگی کمککننده باشد که خودش میتواند باعث کاهش تورم تحمیلی به بازار باشد اما متاسفانه ما این رویکرد را در اعضای تیم اقتصادی دولت چهاردهم مشاهده نمیکنیم. بنابراین به نظر نمیرسد که با رویکردی که رییسجمهور برای انتخاب کابینهشان اتخاذ کردند، شاهد خروج بازار سرمایه از وضعیت رکودی فعلی باشیم، چراکه با این انتخابها خبرهای خوبی به بازار مخابره نشد و اهالی این بازار را سرخورده کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد