9 - 04 - 2023
آیا جنگ یمن به پایان میرسد؟
«جهانصنعت»- روزنامه رای الیوم در سرمقاله روز گذشته خود با اشاره به آخرین تحولات مربوط به پرونده حل بحران یمن در سایه توافق عربستان و ایران برای از سرگیری روابط دیپلماتیک نوشت: اگر خبرهایی که میگوید مقامات سعودی در سایه نزدیکی سریع روابط عربستان و ایران تصمیم به پایان دادن جنگ در یمن گرفتهاند، درست باشد، این به معنای یک نقطه عطف بزرگ در منطقه خواهد بود که میتواند روابط بین این دو قدرت بزرگ را از مقابله به همکاری تغییر دهد و صفحه درگیری بین آنها را برای دهههای آینده ببندد.
به نوشته رای الیوم، شبکه المیادین که به جنبش «انصارالله» یمن نزدیک است، به نقل از منابع یمنی گفت: «خالد بنسلمان» وزیر دفاع عربستان که پرونده یمن را در دست دارد، «رشاد العلیمی» رییس شورای موسوم به شورای ریاستی یمن و بسیاری از اعضای این شورا را به ریاض دعوت کرده تا آنها را از نسخهای از تفاهماتی که به تازگی با دولت وحدت ملی در صنعا درباره تمدید آتشبس و راهکارهای پیشنهاد شده برای حل بحران یمن، مطلع کند.
رای الیوم افزود: رهبری عربستان دریافته است که این جنگ که از چند روز پیش وارد نهمین سال خود شده و طرفهای شرکتکننده را از نظر مالی و انسانی خسته کرده است، راه حل نظامی ندارد و کوتاهترین راه برای پایان دادن به آن، گفتوگو و مذاکره با طرف مقابل است و این، همان چیزی است که ابتدا از طریق میانجیها پشت درهای بسته و پنهانی و بعدا به صورت مستقیم و علنی اتفاق افتاد.
به نوشته این روزنامه، رهبری عربستان سعودی با یک چرخش سیاستی بزرگ و برداشتن گامهای راهبردی همگان را در عرصه منطقهای و بینالمللی شگفتزده کرد. نخستین گام راهبردی عربستان جدا شدن تدریجی از آمریکا پس از ناکامی واشنگتن در حفاظت از ریاض و اقدام واشنگتن در خارج کردن موشکهای ضدهوایی «پاتریوت» و «تاد» از خاک عربستان در لحظه حساس و رفتن به سمت شرق یعنی چین و شمال یعنی روسیه به عنوان رهبران نظم نوین جهانی بود که آن را میتوان «کودتای سیاسی» ریاض علیه واشنگتن توصیف کردند.
دومین گام راهبردی عربستان نیز چند دور مذاکره محرمانه با ایران به عنوان بزرگترین حامی جنبش انصارالله یمن بود که در مرحله بعدی به سطح مذاکرات علنی در بغداد و مسقط زیر نظر چین رسید و با امضای توافقی تاریخی در پکن با حضور رییسجمهور چین کامل شد. به نوشته رای الیوم، آنچه تاکنون ناگفتههایی باقی مانده است، شرایط حل و فصل نهایی بحران یمن است که احتمالا در گفتوگوهای عربستان و ایران که منجر به از سرگیری روابط دو کشور شد، حاصل شده است.
کسانی هستند که در مورد گامهای آینده برای آشتی در یمن در قالب برگزاری نشستی فراگیر در ریاض پایتخت عربستان طی هفتهها یا ماههای آینده سخن میگویند که طی آن ممکن است خطوط و چارچوب اصلی یک ابتکار عمل مبتنی بر مشارکت (طرفهای یمنی) در حکمرانی ترسیم شود. مسلم است که بسیاری از طرفها از این تفاهمات عربستان با دولت نجات ملی یمن در صنعا متضرر میشوند و برای جلوگیری از آن (تفاهمات عربستان با دولت صنعا) تلاش میکنند و این قابل پیشبینی است، اما قطار حل و فصل اوضاع یمن به سرعت در حال حرکت و قرار دادن چوب در لای چرخهای آن دشوار شده است زیرا گزینههای جایگزین رعبآور است و اکثریت مردم یمن آن را رد میکنند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد