27 - 02 - 2025
آن کسی که باید، انتخاب میشود!
قرار است یازدهم اسفندماه سالجاری انتخابات فدراسیون فوتبال برگزار شود. انتخاباتی که مدتهاست حواشی زیادی به دنبال داشته است. همایون شاهرخی، ناصر ابراهیمی و نصرت ایراندوست در خصوص این موضوع صحبت کردهاند.
کارشناس حوزه فوتبال به عنوان نمایندگان این رشته گویای بسیاری از واقعیاتی هستند که متولیان امر چشم و گوش خود را روی آن بستهاند. نظرات همایون شاهرخی، ناصر ابراهیمی و نصرت ایراندوست را در ادامه میخوانید.
همایون شاهرخی: امیدوار به تحول نیستم
با مرور اسامی افرادی که برای ریاست فدراسیون فوتبال ثبتنام کردهاند اگر بخواهیم با سیاست حرف بزنیم باید گفت که به امید خدا آنها تحول ایجاد خواهند کرد. تحولی که قطعا همه دلسوزان فوتبال درپی آن هستند چراکه این فوتبال و این روال کسی را راضی نمیکند اما اگر بخواهیم واقعی بگوییم که به نظرم ایجاد تحول توسط این افراد خیلی عملی نیست و من به آن امیدوار نیستم!
کسانی که قبلا امتحان خود را پس دادهاند کمتر قابل برگشت هستند و من تعجب میکنم این چه قانونی است که اجازه میدهد این روال ادامه یابد و بازخواستی هم وجود ندارد. البته این قانون هم غالبا توسط خود همین افراد نوشته شده تا کسی امکان ورود به حیطه کاری آنها را نداشته باشد. رفوزهها و امتحان پسدادهها میآیند و میروند و قانونی برای جلوگیری از کار آنها وجود ندارد.
ما از مرحله قضاوت درباره عملکرد چنین افرادی عبور کردهایم و حکم هم صادر شده است. اکنون باید به سراغ اساسنامه مجمع انتخاباتی رفت که زمینه این رفتوآمدها را مهیا میکند. افراد سالم و متخصص وقتی وارد عرصه انتخابات ورزش میشوند که به اصل آن اعتماد داشته باشند. متاسفانه همه ما که در ورزش زندگی میکنیم، میدانیم این بیشتر انتصاب است و انتخاب از پیش تعیین شده!
به این ترتیب به نظرم وزیر ورزش و خبرگان این بخش باید دور هم بنشینند و راهکاری پیدا کنند تا ما از این شرایط فاصله بگیریم. الان یک کارمند بازنشسته اجازه بازگشت به کار ندارد. چگونه است که ما در ورزش افرادی را میبینیم که هیچوقت به بازنشستگی و پایان کار نمیرسند. چه صرفهای در این کار دارند؟ من ثبتنامکنندگان را میشناسم و از دوستان خوب من هم هستند. آنها چهارسال یکبار میآیند و ثبتنام میکنند و به ریش مردم هم میخندند حتی اگر انتخاب نشوند!
همه میدانیم آن کسی که باید انتخاب میشود و نباید زیاد حساس باشیم! تا وقتی این اساسنامهها دچار تغییر درست و صحیح نشوند اوضاع و احوال همین خواهد بود. من اصلا حرفم این نیست که اینها افراد بدی هستند. هیچکس از پست گرفتن بدش نمیآید به خصوص پستهایی که آوردههای فراوان دارد. باید میدان به افراد تازهنفس داده شود و آنهایی که در این زمینه صاحب تجربه هستند در یک اتاق فکر نظرات خود را به مدیران جوانتر ارائه دهند. اگر من اینها را گفتم از سر دلسوزی برای آینده جوانان و کشورم است.
ناصر ابراهیمی: با این روشها مدیر بالیاقت نمیآید
برای بررسی آنچه به عنوان انتخابات ریاست فدراسیون فوتبال میگذرد ما باید نظری کلی به ورزش داشته باشیم. ورزش ما امروز به مسائلی آمیخته شده که آن را به سمت نزول پیش میبرد. ما موضوع ورزش و مدیریت در آن را نباید خیلی با مسائل سیاسی قاطی کنیم. نباید افرادی بیرون از ورزش و بدون آگاهی کامل دراینباره تصمیم بگیرند. فیفا و ایافسی و سایر سازمانهای جهانی برای گسترش رشتههای مربوط به خود تلاش میکنند و ما شاهد توسعه آنها هستیم.
مثلا ما در زمینه استعدادیابی شاهد تحولات فراوانی هستیم. امروز فوتبالیستهای کم سن و سال میدان پیدا کردهاند و ما هنوز درگیر با بازیکنان مسن هستیم. چه کسی و با چه دانشی باید این روال را حاکم کند؟ چه کسی میتواند مسیر درست را دراینباره طراحی و اجرا کند. آیا با افکاری قدیمی و اندیشههای کهنه میتوان به این مسیر رفت؟
ما روش قدیمی خودمان که استعدادیابی و پرورش آن در محلات و مدارس بود را رها کردیم با این امید که با روشهای نوین در باشگاه چنین کاری را انجام دهیم. اکنون چه شده است؟ نه آن شکل قدیمی را داریم و نه سازوکار جدید را به کار بستهایم. مقصر کیست؟ قطعا مدیریتی که توانایی این کار نداشته است. اکنون قرار است باز هم با همان مدیریت و همان افکار پیش برویم؟
مدیریت توانمند ضمن ایجاد این مسیر به زیرساختها هم توجه دارد تا استعدادهای موجود در کوتاهترین زمان و فاصله امکان دسترسی به زمین و تمرین داشته باشد. مدیر فوتبال باید این مسائل را سامان بدهد. باید با درآمدهای حاصله و همراهی ارگانهای ذیربط از این توان فراوان بهره ببرد. ما حتی مدارس به عنوان پایگاه بازیکنسازی را از دست دادهایم. بازیکن مستعد نابود میشود، در کنارش با مدارس فوتبال پولکی مسیر را برای افرادی باز کردهایم که فقط پول دارند.
کاری کردهایم که بچهها فقط غرق در موبایل هستند. فوتبال با این همه جذابیت چرا نباید بچهها را جذب کند؟ ما کاری نمیکنیم و تا شکست خوردیم سراغ مدیر باشگاه و مربی میرویم. مدیریت مورد حمایت و با عملکرد ضعیف چه دردی از فوتبال ما درمان میکند. غیر از یکی دو نفر محدود اغلب روسای فدراسیونهای ما خیلی دلسوز نبودهاند تا ما از لحاظ فنی و حتی فرهنگی دچار مشکلات زیادی شویم. گویا همچنان هم اصرار به ادامه این کار داریم. به این ترتیب باید به ما حق بدهند که خیلی به آینده فوتبال امیدوار نباشیم. مادامی که در موضوع انتخابات از روش ایجاد محدودیت دست برنداریم این فوتبال شاهد حضور مدیر بالیاقت نخواهد شد.
نصرت ایراندوست: رییس آینده حق فوتبال را بگیرد
افرادی که برای کسب کرسی ریاست فدراسیون فوتبال ثبتنام کردهاند تا جایی که من میدانم یا در عرصه مدیریت فوتبال سابقه دارند یا فوتبالیست بودهاند. آنها در بدنه فوتبال بوده و چموخم کار را بلدند. از این جهت شاید بتوان امیدوار بود چرا که آنها با فوتبال بیگانه نیستند. ما نمیتوانیم به نیروهایی که از بیرون این بدنه وارد میشوند خیلی امیدوار باشیم. مشخص نیست کسی که از بیرون میآید قدرت ایجاد تحول را داشته باشد.
از این جهت من دلخوش هستم که با وجود افراد آشنا میتوانیم به تحول امیدوار باشیم. کسی که فوتبالیست بوده یا در بخش مدیریت آن کار کرده قطعا از شرایط و مشکلات آگاه است. تنها باید امیدوار باشیم که او کاری را که باید انجام دهد. آنچه همه ما به آن اصرار داریم و آن را واجب میدانیم ایجاد تحول در مدیریت فوتبال است. آنچه امروز داریم برای هیچکس راضیکننده نیست. این را شاید بهتر از همه خود مدیران میدانند. آنها فقط باید باور کنند که با روشهای فعلی اوضاع سامان نخواهد یافت. پس باید دنبال راهکارهای جدید باشند.
جنجال رد صلاحیتها در انتخابات فدراسیون فوتبال
شهابالدین عزیزیخادم نسبت به حضور و تایید صلاحیت شدن مهدی تاج بسیار معترض است. شهابالدین عزیزیخادم که پیش از حضور دوباره مهدی تاج در سمت ریاست فدراسیون فوتبال ایران مشغول فعالیت بود، پس از حواشی به وجود آمده با محرومیت روبهرو شد و پس از مدتها، برای حضور دوباره در انتخابات فدراسیون فوتبال ایران ثبتنام کرد که البته رد صلاحیت شد تا مهدی تاج همراه با امیر عابدینی و حیدر بهاروند سه کاندیدای حاضر در این انتخابات باشند.
عزیزیخادم در ابتدای صحبتهای خود درباره روندی که با علی کفاشیان، دیگر کاندیدای ردصلاحیت شده در نزد مراجع بینالمللی پشتسر گذاشته، گفت: «یکی از دلایلی که تا به امروز با آقای کفاشیان بیرون هستیم، پایگاه رای ما در مجمع است. ما به هر صورت به مراجع بینالمللی رفتیم اما جواب دادند که مشغول پیگیری هستند. من به مساله کیفری آقای تاج اشاره نکردم چون ماشاالله رسانهها به آن پرداختند و نامه من مشابه با نامه آقای کفاشیان است. فیفا اعلام کرد پیگیر است و ما همچنان منتظر هستیم.»
او که در دوره قبلی ریاستش با پرونده سنگین مارک ویلموتس روبهرو شده بود، در خصوص ماجرای حلوفصل این پرونده و پرداختیهای فدراسیون فوتبال توضیح داد: «من خودمم از مبلغ قرارداد ویلموتس در عجب هستم. یک فاجعه بود، یک ظلم به فوتبال ایران بود. یکی از پروندههایش ۶میلیون دلار بود و آن هم در شرایطی که ما با آقای اسکوچیچ درگیر مقدماتی جامجهانی بودیم، با یک وکیل توانستیم آن را به 5/3میلیون دلار برسانیم.»
عزیزیخادم در ادامه درباره ارتباطش با دراگان اسکوچیچ، سرمربی سابق تیم ملی فوتبال ایران صحبت کرد و در شرایطی که اسکوچیچ در گفتوگوی اختصاصی با فوتبال ۳۶۰، از رابطه نهچندان خوبش با او گفته بود، عزیزیخادم نظری متفاوت داشت و در این مورد توضیح داد: «رابطه خوبی با هم داشتیم. نظر ایشان متفاوت است. اگر تیم به جامجهانی میرفت، قطعا سرمربی ایرانی انتخاب میکردم. اعتقادم این است که یک ایرانی برای جامجهانی گزینه بهتری است. کدام رییس فدراسیون فوتبال از پیشکسوتها سراغ میگیرد؟ من خودم نظرم برای این موضوع روی نفراتی مانند قلعهنویی، علی دایی و یحیی گلمحمدی بود که البته این یک کار جمعی است. تصمیمی که ما میگرفتیم، به نوعی نبود که دو قطبی شود.»
رییس سابق فدراسیون فوتبال ایران در واکنش به صحبتهای اخیر مهدی تاج گفت: «آقای تاج اتفاقا باید در مورد پرونده ویلموتس، محکومیتش و ردصلاحیتهای غیرقانونی صحبت کند. کشور قوه قضاییه دارد. ایشان مگر قوه قضاییه است؟ کشور سازمانهای امنیتی دارد و ایشان مگر وزیر امنیت کشور است؟ من مشروعیتی برای انتخابات قائل نیستم و برگزار هم شود، سرانجامی نخواهد داشت. حضور ایشان با محکومیت کیفری جرم واضح است. چارچوب اساسنامه باید رعایت شود. چون خطکش ما قانون است.»
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد