24 - 02 - 2025
آلمان در دو راهی راست و چپ
رایدهندگان آلمانی روز گذشته (یکشنبه) برای شرکت در انتخابات زودهنگام سراسری آلمان، پای صندوقهای رای رفتند. به گزارش یورونیوز، این انتخابات در شرایطی برگزار میشود که فضای سیاسی کشور تحتتاثیر موجی از افکار راست افراطی، نگرانیهای گسترده از رکود اقتصادی، مهاجرت و تهدیدات امنیتی قرار گرفته است. تحلیلگران پیشبینی میکنند که فردریش مرتس، پیشتاز نظرسنجیها از دموکرات مسیحی، ممکن است اولاف شولتس، صدراعظم چپمیانه را که در نظرسنجیها از رقبا عقب مانده، مغلوب کند. مرتس به رایدهندگان وعده داده است که اقتصاد آلمان را احیا خواهد کرد و در مقابل موج ورود مهاجران خواهد ایستاد. به نظر میرسد هیچکدام از احزاب نتوانند اکثریت مطلق کرسیهای پارلمان را به دست بیاورند و ناگزیر به تشکیل دولت ائتلافی شوند.
آلمان در هفتههای کنونی با مشکلات سیاسی متعددی از جمله تلاش دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا برای کنار گذاشتن کشورهای اروپایی از مذاکرات پایان جنگ با اوکراین و بحران اقتصادی دست به گریبان شده و همین موضوع اختلاف بین گروههای سیاسی را بیش از گذشته کرده است.
اطرافیان دونالد ترامپ بهویژه ایلان ماسک از حزب راست افراطی آلترناتیو برای آلمان (AfD) حمایت کردهاند. ماسک این حزب را تنها نیرویی دانسته که میتواند آلمان را نجات دهد.
افزایش نارضایتی از عملکرد دولت، زمینه رشد حزب «آلترناتیو برای آلمان» را فراهم کرده است. این حزب که در نظرسنجیها ۲۰درصد آرا را کسب کرده، به دلیل توافق سایر احزاب برای جلوگیری از ورودش به دولت، همچنان شانسی برای حضور در قدرت نخواهد داشت.
در این میان اولاف شولتس تا زمان تشکیل دولت جدید همچنان در جایگاه سرپرست دولت باقی خواهد ماند. این وضعیت ممکن است سیاستهایی را که برای احیای بزرگترین اقتصاد اروپا پس از دو سال رکود متوالی ضروری هستند را به تعویق بیندازد.
اقتصاد آلمان در سراشیبی بحران
این شرایط میتواند خلأیی در رهبری اروپا ایجاد کند، آن هم در حالی که قاره سبز با مشکلات متعددی از تهدیدهای دونالد ترامپ مبنی بر جنگ تجاری گرفته تا تلاش برای پیشبرد توافق آتشبس در اوکراین بدون دخالت اروپا، مواجه است. اقتصاد آلمان که بر صادرات متکی است و برای امنیت خود سالها به آمریکا وابسته بوده، در برابر چنین تحولات جهانی آسیبپذیرتر شده است. در همین حال میزان بدبینی مردم آلمان نسبت به استانداردهای زندگیشان به بالاترین سطح خود از زمان بحران مالی سال ۲۰۰۸ رسیده است. براساس نظرسنجی موسسه گالوپ میزان افرادی که معتقدند وضعیت اقتصادیشان روبه بهبود است، از ۴۲درصد در سال ۲۰۲۳ به ۲۷درصد در سال گذشته کاهش یافته است. نگرشها نسبت به مهاجرت نیز تغییرات چشمگیری داشته و حمایت عمومی از سیاست «به پناهجویان خوشآمد میگوییم» که در بحران مهاجرت سال ۲۰۱۵ اروپا رایج بود، به طور محسوسی کاهش یافته است.
صدراعظم احتمالی آلمان کیست؟
به گفته برخی کارشناسان، فریدریش مرتس، رهبر حزب دموکرات مسیحی و نامزد این حزب برای صدراعظمی آلمان به احتمال زیاد در انتخابات روز یکشنبه پیروز خواهد شد. او به این ترتیب بخت زیادی برای جانشینی اولاف شولتس، صدراعظم کنونی آلمان دارد. فریدریش مرتس، ۶۹ساله در سال ۲۰۲۲ به رهبری حزب دموکرات مسیحی رسید. این در حالی است که او چند دهه قبل از آن به عضویت این حزب درآمد.
رقابت او با آنگلا مرکل در اوایل سالهای۲۰۰۰ باعث شد که پس از به قدرت رسیدن صدراعظم پیشین فریدریش مرتس به حاشیه رانده شود. آنگلا مرکل در سال ۲۰۰۵ در آلمان به قدرت رسید. فریدریش مرتس به این ترتیب در دورهای از سیاست کناره گرفت و در بخش خصوصی به فعالیت پرداخت. او یک وکیل دادگستری است. فریدریش مرتس در تابستان سال ۲۰۱۸ پس از آنکه آنگلا مرکل اعلام کرد که از رهبری حزب کناره خواهد گرفت به عرصه سیاست بازگشت. او به طور کلی به عنوان سیاستمداری محافظهکارتر از آنگلا مرکل شناخته میشود.
فریدریش مرتس به رایدهندگان وعده داده است که اقتصاد آلمان را احیا خواهد کرد و در مقابل موج ورود مهاجران خواهد ایستاد. او پیرو مذهب کاتولیک است و همسرش به عنوان قاضی فعالیت میکند. فریدریش مرتس سه فرزند بزرگسال دارد. او در سال۱۹۷۲ به حزب دموکرات مسیحی پیوست و در سال۱۹۸۹ به عنوان نماینده پارلمان اروپا انتخاب شد.
فریدریش مرتس در سال ۱۹۹۴ برای اولین بار به عنوان نماینده وارد پارلمان آلمان (بوندستاگ) شد. او همواره از ارزشهای محافظهکاران دفاع کرده و بر اهمیت خانواده تاکید زیادی میکند.
او در دورانی که آنگلا مرکل صدراعظم بود از سیاست دوری کرد و به عنوان تاجر در آمریکا و چین به سر میبرد. فریدریش مرتس ماه سپتامبر به عنوان گزینه حزب دموکرات مسیحی برای صدراعظمی برگزیده شد. او پس از آنکه ماه گذشته به کمک آرای راستافراطی قطعنامهای را در پارلمان آلمان علیه مهاجرت به تصویب رساند، مورد انتقاد زیادی قرار گرفت.
آنگلا مرکل هم سکوت خود را دراینباره شکست و اقدام فریدریش مرتس را نامناسب دانست. فریدریش مرتس تاکید کرده است که اگر صدراعظم شود «هرگز» با حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» همکاری نخواهد کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد