2 - 04 - 2024
آشنایی با بورس قطر
بورس قطر با عنوان بازار اوراق بهادار دوحه، در سال ۱۹۷۷ تاسیس شده است. بازار اوراق بهادار دوحه با ارزشی بالغ بر ۵/۳۴۴ میلیارد دلار در رتبه ۴۴ام بین بورسهای اوراق بهادار دنیا قرار گرفته است. به گزارش تجارتنیوز، تولید ناخالص داخلی قطر در سال ۲۰۲۳، حدود ۵/۳۴۴ میلیارد دلار بوده است. بر این اساس سهم قطر از اقتصاد جهانی در سال ۲۰۲۳ حدود ۲۴/۰ درصد بوده است. این جایگاه، رتبه ۶۲ را در بین تمام کشورهای جهان از نظر سهم GDP از اقتصاد جهانی به قطر اختصاص میدهد. GDP قطر به دلیل افزایش قیمت گاز و افزایش تولید LNG در سال ۲۰۲۳ به طور قابل توجهی افزایش یافته است. قطر با وجود اینکه کشوری کوچک است، به دلیل صادرات LNGیکی از ثروتمندترین کشورهای جهان است.
منابع اصلی اقتصاد قطر چیست؟
کشور قطر با تکیه بر منابع طبیعی، جزو لیست ثروتمندترین کشورهای دنیا قرار گرفته است، به طور مثال قطر سومین ذخیره بزرگ گاز طبیعی جهان را دارد و بزرگترین صادرکننده LNG در جهان است. از سوی دیگر نفت خام سهم قابل توجهی در اقتصاد قطر دارد. اقتصاد قطر در سایر بخشها منابع درآمدی دارد؛ دولت قطر در حال سرمایهگذاری در بخشهای غیرنفتی مانند گردشگری، خدمات مالی و تولید است. بخش خدمات مالی به سرعت در حال رشد بوده و قطر به عنوان یک مرکز مالی بینالمللی در حال ظهور است. بخش گردشگری نیز در حال رشد است و قطر موفق شده میزبان جامجهانی فوتبال ۲۰۲۲ باشد. عملکرد اقتصادی قطر در سال گذشته چگونه بود؟ تولید ناخالص داخلی قطر در سال گذشته میلادی با رشد ۴/۴ درصد به ارتفاع ۵/۳۴۴ میلیارد دلاری رسید، همچنین شاخص بورس قطر (DSM) در سال ۲۰۲۳ رشدی بالغ بر ۲۰ درصد داشت.
بورس قطر با عنوان بازار اوراق بهادار دوحه در سال ۱۹۷۷ تاسیس شده است. این بورس تنها بورس اوراق بهادار در قطر است. بورس قطر در حال حاضر ۴۹ شرکت فعال دارد. شاخص کل بورس قطر (DSM)در سال ۲۰۲۳ حدود ۲۰ درصد رشد داشته است. ارزش کل بازار بورس قطر(DSM) تا پایان بهار، برابر با ۵/۳۴۴ میلیارد دلار است. این عملکرد رتبه ۴۴ را در بین تمام بورسهای اوراق بهادار جهان از نظر ارزش بازار به قطر اختصاص میدهد. بورس قطر بزرگترین بورس در بین کشورهای شورای همکاری خلیج فارس (GCC) به استثنای عربستان سعودی است. بورس قطر از نظر ارزش بازار از بورسهای مصر، ترکیه و پاکستان بزرگتر است.
تعداد کدهای فعال بورس قطر
در حال حاضر، تعداد دقیق کدهای بورسی در بورس قطر به طور عمومی منتشر نشده است. در گزارش سالانه ۲۰۲۳ بورس قطر، تعداد حسابهای سرمایهگذاری فعال در بورس قطر ۵۸۰ هزار عدد عنوان شده است و این تعداد شامل حسابهای حقیقی و حقوقی میشود.
جمعیت قطر در سال ۱۴۰۴ حدود ۵/۳ میلیون نفر تخمین زده میشود، بنابراین نسبت تعداد کدهای بورسی فعال به جمعیت قطر بین ۴/۱۱ درصد تا ۱/۱۷ درصد خواهد بود.
بازدهی بورس قطر از ۲۰۱۹ تاکنون
بازدهی بورس قطر در این دوره به طور قابل توجهی متفاوت بوده است. در سال ۲۰۱۹، شاخص بورس قطر
(DSM) 5/24 درصد رشد کرد. در سال ۲۰۲۰ به دلیل شیوع ویروس کرونا و کاهش قیمت نفت، شاخص DSM حدود ۴/۳۰ درصد افت کرد و یک سال بعد با افزایش قیمت نفت و گاز، شاخص DSM تقریبا ۸/۲۲ درصد رشد کرد.
در سال ۲۰۲۲، شاخص DSM بالغ بر ۲/۱۰ درصد رشد کرد. در سال ۲۰۲۳ تا نیمه خرداد سال ۱۴۰۲، شاخص DSM حدود ۳/۵ درصد رشد کرد. به طور کلی، بازدهی بورس قطر در این دوره ۴/۵ درصد بوده است.
بازدهی بورس قطر به طور قابل توجهی به قیمت نفت و گاز وابسته است. عوامل دیگری مانند ثبات سیاسی و اقتصادی و همچنین عملکرد شرکتهای لیستشده در بورس نیز بر بازدهی بورس قطر تاثیر میگذارد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد