8 - 12 - 2024
آرش نجفی: دولت نباید تنظیمگر بازار انرژی باشد
اتاق ایرانآنلاین- رییس انجمن بهینهسازی مصرف انرژی معتقد است، دولت باید تنظیمگری انرژی را به نهادی مستقل بسپارد. این اقدام کمک میکند تا بازار انرژی جذاب شود و شاهد سرمایهگذاری بخشخصوصی باشیم.
پایین بودن راندمان نیروگاهها در ایران یکی از عوامل بروز ناترازی انرژی در کشور است که برای حل آن باید افزایش سطح راندمان اتفاق بیفتد بنابراین به سرمایهگذاری جدید نیاز داریم. تا زمانی که بازار انرژی در ایران انحصاری باشد، این سرمایهگذاری انجام نخواهد شد.
آرش نجفی تاکید کرد: راندمان نیروگاههای کشور در بهترین حالت حدود 35درصد است، اگر بتوانیم این راندمان را تا 25درصد بالا ببریم، تولید برق 15هزار مگاوات افزایش مییابد.
این فعال اقتصادی سطح راندمان نیروگاهها در دیگر کشورها را بین 52 تا 53درصد ارزیابی کرد و گفت: در حال حاضر نیروگاههایی در کشور فعال هستند که راندمان بسیار پایینی دارند و در واقع باید از مدار خارج شوند که متاسفانه به هر دلیل این اتفاق نمیافتد. در این بین نیروگاههایی هم هستند که با رفتن به سمت سیکل ترکیبی با راندمان حدود 35درصد فعالیت میکنند، این نیروگاهها برای ایران راندمان قابل قبولی دارند.
او ادامه داد: مشکلی که نیروگاههای فعال در ایران با آن مواجه هستند، عدم سرمایهگذاری است؛ تحریم، نبود بودجه کافی و عدم بازگشت سرمایه بخشخصوصی که در این حوزه سرمایهگذاری کرده است، از جمله موانعی هستند که در برابر جذب سرمایهگذاری جدید در حوزه نیروگاهی شاهد هستیم.
براساس اظهارات عضو هیات نمایندگان اتاق ایران، چنانچه سرمایهگذاری در بخش نیروگاهی صورت گیرد و راندمان تولید از حدود 35درصدی که وجود دارد به 40 تا 42درصد ارتقا یابد، تحول بزرگی در ساختار تولید برق کشور رخ میدهد. در حقیقت اگر بتوانیم راندمان تولید را 25درصد افزایش دهیم، 15هزار مگاوات بر میزان تولید برق افزوده میشود.
او با بیان این مطلب که امروز نزدیک به 22هزار مگاوات ناترازی داریم، ادامه داد: در کنار این افزایش راندمان اگر برای تولید 20هزار مگاوات تولید برق خورشیدی نیز برنامهریزی کنیم تا سال 1405 میتوانیم به تراز انرژی برسیم.
نجفی یکی از معضلات جدی حوزه انرژی را تصدیگری و انحصارگرایی دولت عنوان کرد و گفت: انرژی تولید شده باید به یک نفر فروخته شود که قیمت انرژی تولیدی را هم تعیین و در عین حال مبلغ انرژی خریداری شده را با تاخیر پرداخت میکند. مشخص است بخشخصوصی برای ورود به این بازار هیچ انگیزهای ندارد.
رییس انجمن بهینهسازی مصرف انرژی خاطرنشان کرد: زمانی که دولت وجوه مربوط به خرید انرژی را با تاخیر پرداخت میکند و در عین حال با تورم 40درصدی مواجه هستیم و ارزش پول سالانه 40درصد کاهش مییابد، سرمایهگذاری روی کالایی که یکسال بعد وجوه آن پرداخت میشود، هیچ انگیزهای به سرمایهگذار نمیدهد.
این فعال اقتصادی بر لزوم انتقال تنظیمگری بازار انرژی به یک نهاد مستقل را برای ایجاد رقابت و افزایش سطح سرمایهگذاری، ضروری خواند و افزود: فرآیند ایجاد نهاد تنظیمگر مستقل در دولت دوازدهم نهایی شده بود و در اختیار نمایندگان مجلس قرار گرفت اما چون پایان کار دولت بود، با آمدن دولت سیزدهم، موضوع از دستور کار مجلس خارج شد و نتوانستیم موضوع به این مهمی را عملیاتی کنیم.
نجفی افزود: موضوع نهاد تنظیمگر در بخش انرژی در دستور کار شورای گفتوگو هم قرار گرفت و قرار بود ظرف سه ماه اجرایی شود که متاسفانه تاکنون شورای رقابت اقدام موثری در این حوزه انجام نداده است.
با توجه به اهمیت این موضوع، اولین همایش ملی «تاسیسات؛ گلوگاه ناترازی انرژی» بیستوپنجم آذرماه برگزار میشود. این همایش توسط سندیکای شرکتهای تاسیساتی و صنعتی ایران با همراهی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران برگزار خواهد شد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد