11 - 08 - 2024
آب مهمترین مانع فرآوری معدنی
فعالان معدنی در استان سمنان بر این عقیدهاند که کمآبی بزرگترین مانع پیشروی فرآوری محصولات معدنی در استان سمنان است بنابراین مجبور به فروش محصولاتشان به صورت خام هستند.تعداد معادن استان سمنان در سال ۸۵ حدود ۳۰۰ معدن دارای مجوز بود اما در ابتدای سال ۱۴۰۳ این تعداد به ۶۴۰ معدن دارای مجوز رسیده که نشان میدهد معادن این استان بیش از دو برابر رشد کردهاند، پس در راستای رشد کمی دستکم معادن استان توسعه خوبی پیدا کرده است اما به لحاظ رشد کیفی چطور؟ چرا از سال ۸۵ و حتی قبل از آن تاکنون مسوولان این استان از ضرورت دوری از خامفروشی محصولات معدنی صحبت میکنند و هیچوقت هم این توصیهها و باید و نبایدها تمام نمیشود؟ مگر حجم خامفروشی محصولات معدنی در استان سمنان چقدر است؟
استاندار سمنان ضمن بیان اینکه هماکنون ۱۴ واحد فرآوری صنایع معدنی در استان فعال است، گفت: در ابتدای دولت سیزدهم کل واحدهای فرآوری معدنی موجود در استان سه الی چهار مورد بود که در طول دولت شهید رییسی این واحدها توسعه فراوانی پیدا کرد.
استاندار سمنان بیان کرد: تاکید ما از ابتدا بر توسعه واحدهای فرآوری در بخشهای معدنی و دوری از خامفروشی با هدف ارتقای بهرهوری معادن بود. سیدمحمدرضا هاشمی با بیان اینکه تاکید ما از ابتدا بر توسعه واحدهای فرآوری در بخشهای معدنی و دوری از خامفروشی با هدف ارتقای بهرهوری معادن بود، تاکید کرد: برای توسعه اقتصادی باید از خامفروشی دوری کرد.وی با بیان اینکه هشت واحد دیگر فرآوری معدنی در استان سمنان راهاندازی میشود، تاکید کرد: ما در استان معادن فلزی و مصالح خوبی داریم که فرآوری آنها میتواند ارزشافزوده و اشتغال خوبی را در استان سمنان ایجاد کند.
۶۴۰ معدن و ۱۴ واحد فرآوری این امر نشان میدهد که وضعیت فرآوری معادن در استان سمنان اصلا جالب نیست. تازه به گفته مسوولان ۱۰ واحد فرآوری نیز در همین سه سال اخیر در استان سمنان پدید آمده و این یعنی تا قبل از دولت سیزدهم استان سمنان ۶۰۰ معدن و سه واحد فرآوری معدنی داشته است اما عامل اصلی عدم حرکت معادن به سمت فرآوری چیست؟ یک کارشناس معدن با بیان اینکه آب بزرگترین مانع ورود معادن به مقوله فرآوری است، گفت: معدنکاری در کشورمان دارای محدودیتهایی است که در زمره آنها میتوان به ملاحظات البته بحق محیطزیستی اشاره کرد اما در استان سمنان مشکلات دوبرابر است چراکه این استان آب هم ندارد!
مهران محمدی با بیان اینکه غیرممکن است که شما بدون آب بتوانید یک محصول معدنی را فرآوری کنید در نتیجه تمرکز بیشتر معادن فقط در فروش فلهای یا اصطلاحا خام محصولاتشان است، ابراز داشت: فرآوری در استان سمنان به دلیل هزینه بالای تامین آب بهصرفه نیست و برعکس جواب میدهد.محمدی با بیان اینکه دومین مانع فرآوری معدنی در استان سمنان نبود فناوری است، گفت: دستگاهها و فناوری روز فرآوری محصولات معدنی بسیار گران بوده و با تلاطمهای دلاری امکان خرید دستگاهها در صورتی که تحریمها هم اجازه بدهد، وجود نخواهد داشت.
این کارشناس معدن با بیان اینکه زمانی که دلار ۴۲۰۰تومان و حدودهای آن بود برای ماشینآلات فرآوری مثلا سلستین باید میلیارد تومانی هزینه میکردید حالا که دلار ۶۰هزار تومان است که اصلا نمیتوان ارزش این ماشینآلات را با ماشین حساب حتی جمع زد، تاکید کرد: اگر معدنی بتواند این هزینه را هم کند به دلیل تحریمها دردسرهای بزرگی خواهد داشت.وی با بیان اینکه نکته سوم این است که ما محصولات معدنی را برای چه اصلا فرآوری کنیم؟ چه کسی آن را میخرد؟ امکان صادرات محدود است و در نتیجه مشتری چندانی هم ندارد، تاکید کرد: همه اینها سبب شده تا فرآوری در استان سمنان فایده خاصی نداشته باشد و معادن هم سراغ آن نمیروند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد